Nézők nélkül. Korlátozások árnyékában kell helytállnia a magyar csapatoknak

Az egyre súlyosbodó járványügyi helyzet miatt újabb korlátozások léptek érvénybe Magyarországon, amely számos területet – köztük sportrendezvényeket is – érint. Általános rendezvénytilalom van, és a sporteseményeket zárt kapuk mögött rendezik – az amatőr csapatsportokat meg sehogy nem engedélyezik.

Visszatérített jegyárak, csalódott szurkolók

Csak a profik meccseit, versenyeit lehet megrendezni, de november 11-től nem szabad nézőket beengedni a sporteseményekre. A most bejelentett korlátozások legnagyobb vesztese a magyar labdarúgó-válogatott, amely csütörtökön 20 000 néző előtt játszhatott volna Izland ellen az Európa-bajnoki pótselejtezőn, ám így nézők nélkül kell Gulácsiéknak küzdeni az északiakkal a Puskás Arénában. A tiltás természetesen a válogatott másik két novemberi meccsére is vonatkozik, a magyar csapat ugyanis most vasárnap Szerbiát, majd 18-án Törökországot fogadja a Puskás Arénában Nemzetek Ligája-mérkőzésen. Korábban úgy volt, hogy a lelátó harminc százaléka megtölthető lesz a tavaly novemberben átadott új Puskás Arénában, pillanatok alatt el is fogytak a megvásárolható jegyek, most azonban az MLSZ kénytelen volt bejelenteni, hogy visszatéríti a jegyek árát a csalódott szurkolóknak.

„A szövetség is nagyon szerette volna, ha még legalább az év meccsét, az Izland elleni mérkőzést nézők előtt lehet lebonyolítani, de teljes mértékben megértjük a kormány döntését a sportesemények látogathatóságáról, a stadionok bezárásáról, figyelembe véve az elmúlt napokban publikált adatokat a fertőzöttek és a betegek számáról. Mérlegelni kellett, hogy mekkora kockázatot szabad vállalni, de az emberéletek védelme a futballszerető közönségnek és természetesen az MLSZ-nek is előbbre való minden más szempontnál, így mindenben elfogadjuk a döntéseket, mert ez most a felelős magatartás.” – mondta Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke.

Magyar-labdarúgó-válogatott

Papírforma szerint a magyarok felé billen a mérleg Izland ellen

A piros-fehér-zöldek az elmúlt öt mérkőzésükön háromszor győztek (Törökország és Szerbia ellen 1:0-ra, Bulgária ellen 3:1-re), egyszer veszítettek és egyszer ikszeltek  – mindkét esetben Oroszország ellenfeleként (3:2 és 0:0). Magyarország és Izland párharca a futballtörténelem sodrásában nem túl régi keletű, hiszen 1988-tól napjainkig tizenegy mérkőzést játszott a két válogatott – köztük négy barátságos mérkőzést és hét tétmérkőzést. A mérleg a magyarok felé billen, hiszen 7 győzelem, 1 döntetlen és 3 vereség szerepel a jegyzőkönyvekben. A legemlékezetesebb talán a legutóbbi, döntetlennel végződő mérkőzés, amely a 2016-os franciaországi Európa-bajnokság F-csoportjának második fordulójában zajlott. A Bernd Storck által irányított csapatot közel 20 ezer magyar drukker kísérte el Marseille-be, és a szurkolók fenomenális hangulatot teremtettek a kikötővárosban – már az összecsapás kezdete előtt is. Az izlandiak egy kétes 11-est követően szereztek vezetést, ám egy öngólnak köszönhetően végül döntetlennel zárult a párharc. A legnagyobb arányú győzelem 2011. augusztus 11-én született meg – a svédek elleni Európa-bajnoki selejtezőre készülő magyar labdarúgó-válogatott 4:0-ás győzelmet aratott a Puskás Ferenc Stadionban rendezett barátságos mérkőzésen.

Magyar-labdarúgó-válogatott

Szoboszlai végül csatlakozhat Marco Rossi védenceihez

A nemrég 20. születésnapját ünneplő Szoboszlai Dominik sikert sikerre halmoz az utóbbi időben, s parádés gólokat ontva segíti ausztriai csapatát, de lázasan készült az Izland elleni megmérettetésre is. Történt azonban egy váratlan esemény: a Red Bull Salzburg teljes csapata ismét karantén alá került, miután a Rapid Wien elleni vasárnapi bajnoki közben kiderült, hogy a szombaton elvégzett koronavírus-tesztek hat játékosnál pozitív eredményt mutattak. A klub így először nem engedte el a nemzeti csapatokhoz a válogatott játékosokat, köztük Szoboszlai Dominikot sem. A felháborodott magyar szurkolók gyakorlatilag megszállták a klub facebook-oldalát, magyarázatot követelve. “Teljesen megértjük az álláspontotokat. Ez egyébként nem egy általunk meghozott döntés, hanem a szokásos, hatóságokkal egyeztetett eljárás. Az egész csapat (kivéve a fertőzött játékosokat, akik otthon vannak) együtt karanténba vonult” – reagált a Red Bull Salzburg a magyar kommentekre. November 9-én, hétfőn este a honlapon végül bejelentették, hogy a megismételt tesztek egyetlen futballistánál sem mutatták ki a fertőzést, így minden játékosuk csatlakozhat hazája válogatottjához, amint a helyi egészségügyi hatóságok feloldják a korlátozásokat. A 20 éves Szoboszlainak, a válogatott kulcsemberének karantén miatt kellett kihagynia a magyar együttes októberi mérkőzéseit, köztük a Bulgária otthonában rendezett Eb-selejtezőt, amelyet Marco Rossi együttese 3-1-re megnyert.

szoboszlai dominik

A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA

EB-pótselejtező (NL-rájátszás)

November 12., 20.45: Magyarország–Izland

Nemzetek Ligája 2020–2021

November 15., 20.45: Magyarország–Szerbia

November 18., 20.45: Magyarország–Törökország

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE

Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Hegedüs Lajos (Paksi FC)

Védők: Bese Barnabás (Oud-Heverlee Leuven – Belgium), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Hangya Szilveszter (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FC Lugano – Svájc), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Apollon – Ciprus)

Középpályások: Cseri Tamás (Mezőkövesd), Holender Filip (Partizan Beograd – Szerbia), Kalmár Zsolt (Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia), Nagy Ádám (Bristol City – Anglia), Schäfer András (Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia), Sigér Dávid (Ferencváros), Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg – Ausztria)

Támadók: Gyurcsó Ádám (Hajduk Split – Horvátország), Könyves Norbert (Zalaegerszegi TE FC), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szalai Ádám (Mainz – Németország), Varga Kevin (Kasimpasa – Törökország)

A Barcelona klasszisait sem láthatjuk a helyszínen

Szintén nézők nélkül rendezik meg a Ferencváros negyedik Bajnokok Ligája csoportmeccsét – legalábbis a dolgok jelen állása szerint. December 2-án a zöld-fehérek nézők nélkül fogadják az eddig hibátlan FC Barcelonát, holott a klubnál minden piacra dobott jegy elfogyott. A Fradi az eddigi 3 csoportmérkőzésén egy pontot gyűjtött be. A barcelonai BL-debütálás 5:1-es vereséggel zárult, majd parádés hajrát láthattunk a Groupama Arénában a Dinamo Kijev ellen. A vendégek már 2:0-ra vezettek a 41. percben, ám az 59. percben Tokmac, majd a 90. percben Boli juttatta a labdát az ellenfél kapujába. November 4-én a sztárokkal teletűzdelt Juventus látogatott Budapestre, a Zebrák végül 4:1-es győzelemmel távoztak. A Juventusban játszó Ronaldot még volt szerencséjük látni a szurkolóknak élőben, ám egykori nagy riválisa, Messi játékát már nem nézhetjük meg a Puskásban a Barcelona elleni visszavágón. A már megvásárolt jegyek árát az FTC vissza fogja téríteni. A visszatérítések menetéről, minden további információról és lépésről az előírások kiértékelését követően a klub azonnal tájékoztatja szurkolókat, addig mindenkinek a türelmét kérik.

puskasarena

A tiltás természetesen nemcsak a zöld-fehéreket és nemcsak a futballistákat érinti, hanem a többi sportágat is, vagyis Magyarországon – a sportágtól függetlenül – minden bajnoki és kupamérkőzést nézők nélkül kell megrendezni a következő 30 napban. Így például nem lesznek jelen szurkolók a lelátókon november végén az FTC–MTK örökrangadón sem.