Minden eddiginél keményebb csoportok a Bajnokok Ligájában

Csütörtökön, Monacóban kisorsolták a 2018-19-es BL csoportjait. Igazi csemegék várhatóak már a sorozat kezdetétől, többek között PSG-Liverpool, Juventus-MU és Barcelona-Tottenham párharc is lesz.

Az idei évtől az UEFA új szabályai szerint a négy legerősebb európai topliga (spanyol, olasz, angol, német) első négy helyezettje, illetve az ötödik legerősebb, francia bajnokság első három helyezettje automatikusan BL-főtáblára kerül, selejtező nélkül. A maradék helyeket a többi ország legkiválóbb csapatai foglalják el, így a várakozásoknak megfelelően brutális mezőny jött össze, több halálcsoporttal.

Mivel a Vidi FC nagy csatában alulmaradt az AEK Athénnal szemben és az Európa-Ligában folytathatja, a magyar szurkolók Szalai Ádámért szoríthatnak elsősorban, aki a Hoffenheim csapatát erősíti.

Az egyik csoport, ahol szinte minden meccsen kőkeményen kell majd küzdeni a pontokért, a ’B’jelű kvartett: Barcelona (spanyol), Tottenham Hotspur (angol), PSV Eindhoven (holland), Internazionale (olasz). Messiék természetesen az első kalapból várták maguk mellé a társakat, és mivel a többi kalapot a koefficiensek határozzák meg, így fordulhatott elő, hogy a negyedik, „könnyű” kalapból az olasz óriások kerültek ebbe a négyesbe.

Természetesen a katalánok a fő esélyesek, azonban az eddig biztató szezont futó, Pochettinóval rendkívül magabiztosan futballozó Spurs, vagy a nyáron sokat erősödő Internazionale sem fogja ajándékozni a pontokat, ahogy a fiatal kerettel rendelkező holland bajnok sem.

Ajánlatunk: Repülős utazás az FC Barcelona- Tottenham mérkőzésre

A C csoportban is magukért beszélnek a nevek: PSG (francia), Napoli (olasz), Liverpool (angol), Crvena zvezda (szerb). Egy topcsapat tehát biztosan búcsúzik a csoportkör végén, és az Európa-Ligában folytatja.

A párizsiak francia bajnokként az első kalapból várták az ellenfeleket, pechjükre azonban a másodikból Carlo Ancelotti Napoliját, a harmadikból pedig a Jürgen Klopp vezetésével egyre erősödő, az előző BL sorozatban döntőt játszó Liverpoolt kapták. A vörösöknek eddig is félelmetes támadósoruk volt, a Salah, Mané, Firmino triót bármelyik edző szívesen látná a csapatában, ugyanakkor úgy tűnik, idén már a védelem is jóval stabilabb lábakon áll.

A bajnokságban eddig hibátlanul szerepelt a Pool, és egyetlen gólt kaptak, azt is kapusuk, Allison hozta össze egy ügyetlen cselezgetéssel. A szerb bajnoknak nem kedvezett Fortuna, nekik valószínűleg már egy pontszerzés is hatalmas eredmény lenne.

Ajánlatunk: Repülős utazás a Liverpool- SSC Napoli mérkőzésre

A harmadik, szembetűnően erős négyes a H csoport: Juventus (olasz), Manchester United (angol), Valencia (spanyol), Young Boys (svájci). Cristiano Ronaldo tehát visszatér az Old Traffordra, a vörös ördögök legnagyobb sztárja, Paul Pogba pedig Torinóba.

Míg a Juventus céljai és az elvárások is tiszták, a United háza táján több a kérdőjel. José Mourinho együttese pocsékul kezdte a szezont, első három bajnoki mérkőzésükből kettőt elvesztettek, a Tottenhamtől ráadásul 3 góllal kaptak ki otthon. A portugál ugyan minden alkalmat megragad, hogy mást okoljon a mutatott forma miatt, de ezzel a kerettel idén már tényleg mutatnia kell valamit, ha a United padján akar maradni. A tavaszi, Sevilla elleni nyolcaddöntős kiesést feledtetni kell, erre kínálkozik tökéletes alkalom ebben az erős csoportban.

Ajánlatunk: Repülős utazás a Manchester United- Juventus mérkőzésre

A nagy esélyesnek számító Manchester City az F csoportba került, ahol csúcsrangadó nem lesz, azonban egy percig sem bízhatják el magukat Sterlingék: a Sahtar Donyeck (ukrán), az Olympique Lyon (francia) és a Hoffenheim (német) lesz az ellenfelük. Mindhárom csapat kifejezetten komoly játékerőt képvisel, és amellett, hogy az angolok a favoritok az első helyre, nagyon nehéz lenne megtippelni, ki jut tovább és ki esik ki ebből a négyesből.

Ajánlatunk: Repülős utazás a Manchester City- Hoffenheim mérkőzésre

Hasonló a helyzete az Atlético Madridnak az A csoportban. Ők a Borussia Dortmund (német), AS Monaco (francia), Club Brugge (belga) hármassal fognak megküzdeni. Itt azért valószínűsíthető, hogy az Atleti a Dortmunddal harcolhat majd az elsőségért, mivel a belgák kerete nem túl mély, és a sztárjait évek óta jó áron elpasszoló Monaco is gödörben van jelenleg.

Ajánlatunk: Repülős utazás az Atlético Madrid- Borussia Dortmund mérkőzésre

Két olyan csoportot sorsoltak ki, ahol szinte egyértelmű az első hely kérdése. Az egyik az E csoport: Bayern München (német), Benfica (portugál), Ajax (holland), AEK Athén (görög). A bajorok feltehetően nem boldogtalanok ezzel a leosztással, hiába van ott a Benfica hosszú évek óta az elitben, és hiába a holland rekordbajnok Ajaxról van szó.

A Vidit kiejtő Athén katlanjában sem lesz egyszerű játszani senkinek, azonban a bajnokságot is tekintetbe véve a Bayern idén is bődületesen erősnek tűnik. Gyakorlatilag nincs ellenfelük hazai környezetben, és Niko Kovac közreműködésével úgy tűnik, Lewandowski és Müller is újra megtalálta a góllövő cipőjét.

A másik ’sima’ csoport a címvédő Real Madridé. Ellenfeleik az AS Roma (olasz), CSZKA Moszkva (orosz), és a Viktoria Plzen (cseh) lesznek a G csoportban. Nyilvánvalóan nem lehet odaadni a pontokat előre egyetlen csapatnak sem, amikor a Roma az ellenfél, megérzésünk mégis az, hogy csak megnezhezíteni tudják majd a farkasok a Real dolgát. A moszkvai idegenbeli játék és időjárás viszont nem lesz sétagalopp senkinek.

Ajánlatunk: Repülős utazás a Real Madrid- CSKA Moszkva mérkőzésre

A végére maradt az egyetlen, szinte tökéletesen egyenlő erőt képviselő négyes. A D csoport: Lokomotiv Moszkva (orosz), Porto (portugál), Schalke 04 (német), Galatasaray (török). A orosz bajnokcsapat kakukktojásként az első kalapba került, azonban sikerült elkerülniük a második és harmadik kör legnagyobb klubjait. Ennek az eredménye a fenti névsor, és ez az a csoport, ahol az összes mérkőzés kimenetele egytől-egyig megjósolhatatlan lesz.

Az első forduló párosításai és menetrendje:

Szeptember 18., kedd
18:55: Barcelona–PSV Eindhoven
18:55: Inter–Tottenham
21:00: FC Bruges–Dortmund
21:00: Crvena zvezda–Napoli
21:00: Galatasaray–Lokomitiv Moszkva
21:00: Liverpool–PSG
21:00: Monaco–Atlético Madrid
21:00: Schalke–FC Porto

Szeptember 19., szerda
18:55: Sahtar Doneck–Hoffenheim
18:55: Ajax–AEK Athén
21:00: Benfica–Bayern München
21:00: Manchester City–Lyon
21:00: Viktoria Plzen–CSZKA Moszkva
21:00: Real Madrid–AS Roma
21:00: Valencia–Juventus
21:00: Young Boys–Manchester United

Szerző: Porkoláb Márton