Milyen rekordok dőlhetnek meg a Premier League új idényében?

Olvasási idő: 4 perc

Szerző: Elek Zoltán

Június közepén megtörtént az angol élvonal 2022/2023-as idényének sorsolása. Az első fordulóban a nagyágyúk még elkerülték egymást, de a West Ham – Manchester City találkozó biztosan tartogat majd izgalmakat. Az alábbiakban összeszedtünk néhány érdekességet a Premier League-vel kapcsolatosan.

Kövesd közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg a futball világából.
Facebook és Instagram

A nyitómérkőzést két londoni csapat játsssza

A Crystal Palace az Arsenalt fogadja a Selhurst Parkban, ahol mindig nagyszerű hangulat uralkodik. Ez valószínűleg most sem lesz másképp, mindkét csapat győzelemmel akar kezdeni. A Championshipből bajnokként feljutó Fulhamnak egyből az egyik elitcsapat, a Liverpool ellen kell majd a legjobbját nyújtani. Az első forduló zárómérkőzését pedig a West Ham és a bajnoki címvédő Manchester City vívja majd, ahol máris komoly tűzijátékra lehet számítani.

A teljes mérkőzésnaptárat a Premier League hivatalos honlapján találjátok meg.

Mikor játszik egymás ellen a hat legnagyobb klub?

A sorsolás mindig rejt izgalmakat magában, hiszen kiderül, hogy a „big six”, vagyis a Manchester City, Liverpool, Chelsea, Tottenham, Arsenal, Manchester United hatos mikor találkozik egymással. Most viszont már a sorsolás előtt biztos volt, hogy november 12-én és 13-án, vagyis a 16. fordulóban nem játszanak majd egymással a nagyok. Ennek oka, hogy ez lesz az utolsó forduló Angliában a november 21-én rajtoló katari világbajnokság előtt, és Gareth Southgate, az angol válogatott szövetségi kapitánya külön kérte, hogy ekkorra ne sorsoljanak rangadót a Premier League szervezői. Lesz azonban pikáns mérkőzés az ezt megelőző utolsó válogatott összetartás előtt, hiszen a szeptember 17-i hétvégén rendezik a Chelsea–Liverpool meccset. Néhány nappal később a magyar válogatottal egy Nemzetek Ligája csoportban szereplő angolok az olaszok és a németek ellen zárják majd az NL-csoportmeccseit.

Bár a már említett foci vb december 18-án végződik, Angliában bő egy héttel később megtartják a szokásos karácsonyi, vagyis a „Boxing Day-fordulót”. December 26-án az Arsenal–West Ham londoni rangadó vonzhatja majd a szurkolókat.

forrás: espn

Statisztikai „kisokos” a PL küzdelmeihez

Bár a legutóbbi bajnoki idény nem mindennapi izgalmakat tartogatott, és csak az utolsó fordulóban dőlt el a bajnoki cím sorsa, ( a Manchester City egy ponttal előzte meg a Liverpoolt), nem ez volt a legszorosabb versenyfutás az aranyért. A bajnokság 1992 óta íródó történelmében a 2011/2012-es szezon volt az egyetlen, amikor az első helyen pontegyenlőség alakult ki és a gólkülönbség döntött a bajnoki címről. Ekkor a Manchester United és a Manchester City is 89-89 pontot gyűjtött 38 forduló alatt, utóbbi nyolccal jobb gólkülönbsége miatt ünnepelhetett.

Érdekesség, hogy a legnagyobb különbségű győzelemnél is a két manchesteri klub volt érintett. A 2017/2018-as szezonban a City 100 ponttal lett bajnok, míg a második Unitednek csak 81 jött össze. Ez a 19 pontos különbség a legnagyobb a Premier League történelmében. A 100 pont egyébként a legtöbb, amelyet csapat gyűjtött egy idény alatt a sorozatban.

A már említett 2017/2018-as szezon nem csak pontszámban, hanem gólokban is rekordott jelentett a Manchester Citynek. A Citizens akkor 106-szor vette be az ellenfelek kapuját. A legkevesebb gólt, szám szerint huszat a 2007/2008-as szezonban a Derby County és a 2020/2021-esben a Sheffield United szerezte egy teljes idény alatt.

Az egy szezonon belüli legtöbb győzelem rekordját nem meglepő módon szintén a City tartja, igaz nem egyedül. A már említett 17/18 és a 18/19-es évadban is 32 alkalommal nyertek 38 meccsből, csak úgy, mint a Liverpool a 2019/2020-es idényben.

A legtöbb vereségen négy csapat osztozik. Az Ipswich Town (1994/95), a Sunderland (2005/06), a Derby County (2007/08) és a Sheffield United (2020/21) is 29 vesztes találkozóval zárta az aktuális szezont.

Ha a statisztikákat 1992-től napjainkig nézzük, akkor a Manchester United nyert a legtöbbször, szám szerint 703-szor, a döntetlenek és a vereségek „királya” pedig az Everton, előbbiből 320, utóbbiból 414 áll a liverpooli kékek neve mellett.

 

Londoni nézőcsúcs és Haaland kihívása

A Premier League nézőcsúcsát 2018. február 10-én állították be. A Wembleyben 83 222 néző látta, ahogy a Tottenham Harry Kane góljával 1:0-ra legyőzte az Arsenalt.

Ami a góllövő statisztikákat érinti, Erling Haaland érkezésével sokan úgy gondolják, hogy megdőlhetnek a korábbi rekordok. Egy idényen belül a legtöbb gólt Andy Cole és Alan Shearer jegyezte. Előbbi az 1993/1994-es szezonban a Newcastle, utóbbi egy évaddal később a Blackburn színeiben 34-szer volt eredményes. Ekkor azonban még 22 csapatos volt a Premier League. A jelenlegi 20 csapatos lebonyolítási rendszerben Mohamed Salah a csúcstartó, aki a 2017/2018-ban 32 gólig jutott. Az újoncokat nézve egy szezon alatt Kevin Phillips lőtte a legtöbbet, az 1999/2000-es idényben 30 gólig jutott a Sunderland mezében. A legnagyobb kérdés tehát az, hogy a Dortmundból érkező norvég klasszis képes lehet-e azonnal felvenni a versenyt az angol élvonal legjobbjaival?

Premier League a FociTourral

Szeretnél már ma egy életre szóló élményt lefoglalni? Töltsd ki ajánlatkérő űrlapunkat, és utazz velünk kedvenc csapatod mérkőzésére. Ha még nem döntöttél az utazás időpontját illetően, vagy szeretnél valakit ajándékkal meglepni, vásárold meg ajándékutalványunkat.