Mesterséges klub? Csoportgyőztes az RB Leipzig

Amikor először szerepeltek a német élvonalban, nagyon gyorsan a legkevésbé kedveltebb csapattá és klubbá váltak. 2009-et írtunk, amikor az energiaital gyártó cég úgy döntött, hogy belép a német labdarúgás világába. Ekkor kezdődött el az RB Leipzig klub történelme.

A 2009 májusában alapított labdarúgóklub a RasenBallsport Leipzig és a Red Bull egybeolvadásával jött létre. A Német labdarúgó-szövetség (DFB) előírja, hogy a szponzori nevet nem használhatják a csapatok nevében. A „RasenBallsport” megegyezett a Red Bull monogramjával, így cselesen a címerben szerepelhet a saját színeivel. Az RB rövidítés tulajdonképpen a RasenBallsport-ra utal, s nagyjából a “lipcsei füves labdajátékok” fordításnak felel meg. A szponzorra való utalás azonban eléggé egyértelmű…

A nagy beruházások után a lipcsei együttes hamar a német élvonalban találta magát. Rögtön az első Bundesliga-idényben hosszú ideig vezették a tabellát, majd végül ezüstérmes helyen végeztek. A konkurencia mesterséges klubként titulálta őket: “Nincs szükségünk ilyen éllovasra. A klub propagáció céljából jött létre, a versenyben való szereplésüknek semmi köze a futballhoz” – kritizálta a Sport Bild-nek Hans-Joachim Watzke, a Borussia Dortmund vezérigazgatója. A Dynamo Drezda szurkolók sem hagyták szó nélkül a klubhoz való viszonyulásukat: a Lipcse elleni mérkőzésük előtt egy levágott bika fejét dobták a játéktérre, a dortmundiak pedig elutasították a Lipcse logójának elhelyezését a mérkőzésre készülő sálakon.

A lipcsei csapat azonban valamit nagyon jól csinál: méghozzá jól futballozik, s a támadó jellegű játékot részesítik előnyben. Különböző nemzetiségű játékosokból álló keretet építettek ki, ráadásul számos játékosuk a hazájuk nemzeti csapatát is erősítik.

A Bajnokok Ligájában másodízben szereplő RB Leipzig csapat nagy meglepetésre a G csoport élén végzett 11 ponttal, maguk mögé utasítva a Lyont, a Benfica Lisszabont és a Zenitet. Hat mérkőzésükből hármat megnyertek, kettőn döntetleneztek, s csupán egyszer – otthon a Lyon ellen – véreztek el. Vajon van esélyük a BL-ben a továbbiakban?

Gulácsi Péter a közmédiának elmondta, hogy a klub számára presztízst jelent a csoportelsőség, míg a játékosoknak leginkább azért volt fontos, mert így valamennyire kedvezőbb helyzetből várják a hétfői sorsolást. Gulácsi így nyilatkozott: „Bár, ha megnézzük a csoportmásodikokat, a lehetséges ellenfelek között könnyűt nem találunk. Talán az Atalanta lóg ki a neve alapján, de az utóbbi időben az olasz együttes is kimondottan meggyőző teljesítményt nyújtott. A Leipzig kívánsága szerintem spanyol vagy angol ellenfél lenne, én azt emelném ki, hogy a visszavágónk otthon lesz.”

Hozzátette: a nagy céljukat elérték a továbbjutással, a következő cél kitűzése az ellenfelüktől függ. „Szeretnénk megmutatni, hogy jó csapat vagyunk, és felvesszük a versenyt a legjobbakkal. Német topcsapatként bárki ellen lehet esélyünk. Reméljük, hogy sikerül még egy kört mennünk, szeretnénk meglepetést szerezni” – nyilatkozta.

Szerző: Bazsó Tímea