Ki emeli magasba a trófeát?

Nem is kezdődhetne jobban az idei június, hiszen rögtön a hónap első napján, magyar idő szerint este 21 órától az európai labdarúgó-klubcsapatok legrangosabb tornájának 64. döntőjét nézhetjük meg. A 2018-2019-es Bajnokok Ligája döntőjéig hihetetlenül izgalmas út vezetett, végül a Premier League-ben szereplő Tottenham és a tavaly ezüstérmesként záró Liverpool együttesei harcolták ki a játékjogosultságot.

A most futó kiírásig hat alkalommal fordult elő, hogy két azonos nemzetbeli csapat szerepeljen a Bajnokok Ligája döntőjében – a jogelőd BEK-ben hasonlóra nem volt példa. Az elmúlt hónapokban szinte egy BL-meccsen sem unatkoztunk, hétről hétre szemetgyönyörködtető és fordulatokban gazdag mérkőzéseket láthattunk. Sokszor az utolsó pillanatokban érkező találatok döntöttek a csapatok sorsáról, s a már egyértelműnek hitt továbbjutásoknál is gyakran fordult a kocka.

A sportesemény helyszíne a madridi Wanda Metropolitano Stadion lesz, mely az Atlético Madrid hazai stadionja. A stadion viszonylag új, a csapat a 2017-18-es szezon kezdetére készült el, 2017 szeptember 16-án lett felavatva, előtte a Vicente Calderón stadion adott otthont a gárdának. A létesítmény befogadóképessége 67 ezer fő, amely tehát nagyságában is alkalmas a Bajnokok Ligája döntőjének megrendezésére, nem véletlen tehát, hogy az UEFA rögtön abban az évben, amikor elkészült a stadion, kitűzte a 2018-19-es Bajnokok Ligája döntőjének helyszínévé.

Történelmi első BL-döntő

A Tottenham Hotspur a B-csoport második helyéről, a Barcelona mögött jutott az egyenes kieséses szakaszba. A nyolcaddöntőben a Borussia Dortmund együttesét 4-0-s összesítéssel küldték haza. A negyeddöntőben az utóbbi időszak egyik legfordulatosabb, gólokban bővelkedő mérkőzését játszotta egymással a visszavágón a Manchester City és a Tottenham Hotspur. A végén ugyan a City győzött 4:3-ra, de idegenben szerzett több góllal végül a Spurs jutott a legjobb négy közé – miután Raheem Sterling 93. percben esett gólját videózás után visszavonta a játékvezető.

Az elődöntőben a csodát csodára halmozó Ajax Amsterdam várta, hogy túljusson a Spurs csapatán, végül az egygólos előnyük nem volt elég. A visszavágón a tottenhami együttes tett csodát, 3:2-es győzelmük a 96. percben érkezett, s történetük során először léphetnek pályára BL-döntőben. Korábban KEK-et 1963-ban, UEFA-kupát 1972-ben és 1984-ben nyertek. A Tottenham 31 év után játszik újra európai kupadöntőt.

Április elején Harry Kane a Manchester City elleni Bajnokok Ligája-negyeddöntő első mérkőzésén sérült meg, azóta nem lépett pályára. Graham Roberts, a Tottenham egyik nagykövete elárulta, az angol válogatott támadó jó úton van afelé, hogy felépüljön a madridi fináléra. „Egyre jobb állapotban van, már a csapattal is edzett. Mindenki felnéz rá, és azt gondolom, csalódottak lennének a többiek, ha mégsem játszana a döntőben” – mondta Graham Roberts a Sky Sports Newsnak.

Egy év után újra a fedélzeten

A 2018-as BL-döntőt emlékezetesen – főként kapushibák miatt – elvesztő Liverpool a C-csoport második helyéről küzdötte tovább magát, majd 3:1-es összesítéssel a Bayern búcsúztatta. A negyeddöntőben 6:1-es összesítésű csapást mértek a Portora, majd következett egy hihetetlen fordítás a Barcelona ellen. Az odavágón 3:0-ra győztek a katalánok, s alig volt ember, aki a visszavágón a Poolra mellett tette volna le a voksát. Végül jött a csoda, négyet vágtak Jürgen Klopp védencei, és a tavalyi után idén újra nekifuthatnak a döntőnek. A Liverpool korábban 5-ször nyerte meg a BL-t, vagy az elődjének számító BEK-et (1977, 1978, 1981, 1984, 2005) és hármat vesztett el (1985, 2007, 2018).

Az idei fináléban Jürgen Klopp azonban egy emberre biztosan nem számíthat majd. Naby Keita, a guineai középpályás még május elején szenvedett ágyéksérülést, amiből nem sikerült felépülnie teljesen, és inkább nem kockáztatnak a játszatásával. Azonban nem csak Keita játéka volt kérdéses, hanem Roberto Firminóé is, akiről viszont maga Jürgen Klopp nyilatkozott, és a brazil ha nem is kezdő lesz, de a padon biztosan helyet fog kapni, és csereként is számíthatnak rá.

Szigorú intézkedések

Soha nem látott biztonsági intézkedések előzik meg a labdarúgó Bajnokok Ligája szombati, madridi döntőjét. A spanyol hatóságok közlése szerint ez lesz a város történetének legnagyobb szabású, sporteseménnyel kapcsolatos rendőrségi akciója: mintegy 4700-an vigyáznak majd a rendre az Atlético Madrid otthonául szolgáló Wanda Metropolitano Stadionban és környékén. A Liverpool és a Tottenham Hotspur mérkőzését kiemelt kockázatúnak minősítették, és a rendvédelmi erők szerint a megelőző intézkedések még a tavaly decemberi, River Plate-Boca Juniors Libertadores Kupa-döntő előtti készültséget is felülmúlják.