Jöhet a következő lépcsőfok – Egyenes ágon jutna ki az Eb-re a magyar válogatott

Olvasási idő: 6 perc

Szerző: Szikora Tamás

Nemzeti együttesünk ma megkezdi szereplését az Eb-selejtező sorozatában, a cél pedig nem más, mint zsinórban harmadjára kijutni kontinensviadalra. A sorsolás alapján akár az sem elképzelhetetlen, hogy a pótselejtezőt elkerülve jusson ki a válogatott, az út azonban korántsem nevezhető könnyűnek. Megmutatjuk mire érdemes figyelni az Eb-selejtezőkkel kapcsolatban.

Kövesd közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg.
Facebook és Instagram

Bár sikeresnek mondható, a magyar férfi labdarúgó válogatott 2016 óta mintha csak egy igazi hullámvasúton ülne. Az akkori Eb-re való kijutás óriási eredménynek számított, hiszen több évtizedes átkot sikerült vele megtörni, ezt követően pedig régóta nem látott eufória uralkodott az országban. Sajnos a világbajnoki selejtezők során egy lejtmenet következett, amiből nehéz volt felállni, de Marco Rossi munkája beérett, így a legutóbbi kontinensviadalra is biztosította részvételét a csapatunk.

Ahogyan erről már egy korábbi cikkünkben értekeztünk, ezzel történelmi tettet sikerült végrehajtani legjobbjainknak, hiszen korábban még sosem fordult elő, hogy egymás után két alkalommal ott legyünk a tornán, a vb-selejtezőkre azonban ismét elhagyta a szerencse a magyarokat. A válogatott útja aztán 2022-ben már ismét felfelé vezetett, amit a lenyűgöző Nemzetek Ligája szereplés is bizonyított.

Ezúttal első ránézésre az Eb-selejtezők sorsolása is kedvezően alakult, hiszen egy kelet-európai csoportba kerültünk, ám ez akár komoly gondokat is okozhat az ellenfelek kemény játékstílusa miatt, ami eddig nem igazán feküdt nekünk. Ráadásul a keret is változott nálunk, ez viszont még akár előnyös is lehet a fiatalok érkezése miatt.

forrás: MLSZ Twitter oldala / nso.hu

Megérkezett a vérfrissítés

Bár a csapat magja továbbra is megmaradt, azért vannak átalakítások az előző esztendőhöz képest, amire szükség is volt. Szalai Ádám már nincs, a kapusoknál Gulácsi Péter sérült, de rajtuk kívül is vannak hiányzók, akiket valahogy pótolni kellett, így például Nagy Zsolt, vagy Fiola Attila. Utóbbi ugyan bekerült a keretbe, de nincs olyan állapotban, hogy rendelkezésre állhasson, így az edzőtábort is elhagyta idő előtt.

Megoldásként Marco Rossi végül négy tehetséges és ambiciózus újoncot is a listára tett, a szövetségi kapitány pedig azt is megindokolta, miért volt erre szükség. „Néhány fontos játékost cserélni kellett, mi pedig erre a legjobb tudásunk szerint törekedtünk. Olyan srácokkal pótoltuk a kiesőket, akik méltóak arra, hogy meghívjuk őket. Nagy Zsolt helyére Ferenczi Jánost választottuk, aki már nem fiatal, de nagyon jól ismerjük. Debrecenben minőségi játékot mutat. Demjén Patrikot korábban sosem hívtuk be, de nagyon jól teljesít Zalaegerszegen. Hegyi Krisztiánra harmadik számú kapusként számítunk, ő inkább a jövő embere. A támadóknál Csoboth Kevin még fiatal, Újpesten mindig kimagasló teljesítményt nyújt, és Magyarországon most nincs nála gyorsabb játékos. Varga Barnabás nem a legfiatalabb, de a góljain túl „jól olvassa a játékot, osztogatja a labdákat” – idézte Rossi szavait a Nemzeti Sport.

forrás: MLSZ Twitter oldala

A kapitány egyébként az eseményen igyekezett lenyugtatni a kedélyeket és ő is megerősítette azt, hogy bár nem a legnevesebb ellenfeleket kaptuk meg a selejtezőcsoportunkban, velük nehezebb dolgunk lehet, mint az elsőre gondolnánk, főként, hogy négy hónap után játszik újra a válogatott.

Új vezér a csapatban

Bár 22 esztendősen továbbra is nagyon fiatal, ahogyan azt sokan már Szalai Ádám visszavonulása előtt is prognosztizálták, a csapatkapitányi karszalag Szoboszlai Dominik karjára került végül. A Lipcse kiválósága már többször is bizonyította eddig, hogy kulcsember a válogatottban és a pályán is igazi vezérként tud viselkedni, így ez a döntés nem volt igazán meglepő. A stáb tagjai még a tavalyi utolsó meccs előtt döntötték el, hogy Szoboszlai kapja meg ezt a titulust, ráadásul Rossi elmondása alapján a kulcsjátékosokkal is beszélt erről, majd ezek után határozták el magukat.

Hogy a társak is mennyire értenek egyet ezzel, arról árulkodó volt az Észtország és Bulgária elleni meccseket megelőző egyik sajtóesemény, ahol az egyik újonc, Csoboth Kevin fogalmazott meg egy igazán komoly dicséretet Szoboszlairól. „Régóta ismerjük egymást, hiszen már klubcsapatban és utánpótlás-válogatottban is játszottunk együtt. Az U17-nek akkoriban ő volt a csapatkapitánya, úgyhogy tudom, mire képes ebben a szerepkörben. Egyben tudja tartani a csapatot, igazi vezér” – árulta el az Újpest játékosa.

forrás: MLSZ Twitter oldala

Folytatás következik?

Látni azt, ahogyan Magyarország válogatottja önerőből legyőzte Németországot és Angliát, továbbá azt, ahogyan a világ élvonalába tartozó nemzetekkel is képes volt felvenni a versenyt, felemelő élmény volt. Ezek után joggal várhatná az ember, hogy innen jön a folytatás és a kelet-európai ellenfelek ellen a csoport első két helyének valamelyikén zárunk, egyenes ágon kiharcolva ezzel az Európa-bajnokságon való részvételt.

Ugyan leendő riválisaink közül papíron többen is gyengébb játékerőt képviselnek, a stílusuk pont olyan, ami a közelmúltban nagyon nem ízlett nekünk, egyszóval a sima kijutáshoz ki kell küszöbölni a hibákat. A dolgokat nehezítheti, hogy a szerbek kifejezetten jó formában voltak az előző esztendő végén is, márpedig ha fontos pontokat hullajtunk el ellenük, akkor az később még visszaüthet.

Amennyiben viszont sikerrel járunk, akkor olyat láthatnánk, amit 1985 óta nem láthattak a szurkolók. Akkor a magyar nemzeti együttes csoportjának első helyén zárt, így pótselejtező nélkül jutott ki egy tornára, nevezetesen az emlékezetes 1986-os világbajnokságra, ami máig az utolsó, ahol az ország jelen volt. A statisztikusok azonban egyáltalában nem mondhatók pesszimistának. Míg több elemzés és konkrétan a szövetségi kapitány is óvatosságra intett mindenkit, a többek között sportmetaadatokat is elemző Gracenote jelentése szerint hazánknak kifejezetten magas 74 százalékos esélye van a kijutásra.

A cég szerint tehát szinte biztos a részvétel a 24 csapatos tornán, az esélyeink pedig közel hasonlóak, mint a legutóbbi döntőt megvívó olasz és angol együtteseknek. A címvédőnek ugyanis 78, míg az ezüstérmes gárdának 77 százaléknyi sansza van az adataik alapján, de hogy még pontosabbak legyünk, Magyarországnak van a 14. legnagyobb esélye arra, hogy jelen legyen a németországi megmérettetésen. A lista élére Portugália került 96 százalékkal, ami pedig ellenfeleinket illeti, Szerbiát is a résztvevők közé várják, ráadásul a mienknél nagyobb, 86 százalékos aránnyal.

forrás: MLSZ Twitter oldala

A magyar válogatott kerete:

Kapusok: Demjén Patrik (Zalaegerszegi TE FC), Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Hegyi Krisztián (West Ham United – Anglia)
Védők: Balogh Botond (Parma – Olaszország), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Mocsi Attila (Zalaegerszegi TE FC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország)
Középpályások: Bolla Bendegúz (Grasshoppers – Svájc), Ferenczi János (Debreceni VSC), Kalmár Zsolt (Dunaszerdahelyi AC 1904 – Szlovákia), Kerkez Milos (AZ – Hollandia), Kleinheisler László (Panathinaikosz – Görögország), Nagy Ádám (Pisa – Olaszország), Loic Nego (Mol Fehérvár FC), Vécsei Bálint (Ferencvárosi TC)
Támadók: Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), Csoboth Kevin (Újpest FC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Németh András (Hamburger SV – Németország), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország), Varga Barnabás (Paksi FC)

Szövetségi kapitány: Marco Rossi

A mérkőzés időpontja:

Március 27., 20:45:

Magyarország – Bulgária