Iñaki és Nico Williams: Két testvér, akik különböző nemzetet képviselnek

Olvasási idő: 4 perc

Ritkán fordul elő, hogy a világbajnokságon egy testvérpár ugyanabban a csapatban szerepeljen. Az viszont, hogy két testvér két külön országot képviseljen, még csak egyszer fordult elő a világbajnokságok történetében. Idén tehát Katarban történelem íródik.

Kövesd közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg.
Facebook és Instagram

Mindketten pályára lépnek Katarban, de nem együtt

Iñaki Williams 28 éves és rekordtartó. A spanyol Athletic Bilbao színeiben 203 egymást követő mérkőzésen lépett pályára. Baszkföldön született, Spanyolországot képviselte, de a válogatottba utoljára 2016-ban hívták meg. Williams ezért úgy döntött, hogy megváltoztatja állampolgárságát, lévén, hogy szülei ghánaiak. A FIFA helyt adott kérésének, és idén szeptemberben a Nicaragua elleni mérkőzésen debütált a “A fekete csillagok” becenévre hallgató ghánai válogatottban. A La Ligában mutatott minőségi teljesítménye révén pedig a katari világbajnokságon is helyet kapott.

Iñakinak van egy testvére, Nico, aki körülbelül nyolc évvel fiatalabb nála. Ő is az Athletic Bilbao játékosa, Pamplonában született. A spanyol labdarúgás egyik legnagyobb tehetsége, ami nem kerülte el Luis Enrique szövetségi kapitány figyelmét sem. Nico a Nemzetek Ligája őszi párharcaiban kapott lehetőséget, Svájc ellen debütált. A portugálok elleni, nagy figyelemmel kísért mérkőzésen csereként állt be, és hozzájárult Alvaro Morata győztes góljához. Így aztán nem meglepő, hogy ő is játszik a katari világbajnokságon.

forrás: Twitter(@Williaaams45)

Egy inspiráló élettörténet

Iñaki és Nico története egyike azoknak a sztoriknak, amelyeket érdemes lenne megfilmesíteni. Szüleik, Felix és Maria úgy döntöttek, hogy Ghánából Spanyolországba menekülnek, 4000 kilométeres út várt rájuk. Egy ideig teherautóval utaztak, de az út nagy részét gyalog kellett megtenniük, ami maradandó nyomokat hagyott a lábukon. Amikor Melillába érkeztek, a rendőrség őrizetbe vette őket, majd politikai menedékjogot kaptak Bilbaóban. Ott született meg Iñaki, hiszen Maria már várandós volt a ghánai menekülés során.

Egy kis érdekesség, hogy Iñaki egy pap után kapta a nevét, aki a kezdeti időkben sokat segített a családnak, és később a fiú keresztapja lett.

“Amikor a szüleim történetére gondolok, még keményebben kezdek dolgozni. Vissza akarom adni nekik mindazt, amit értünk kellett feláldozniuk. Soha nem fogom tudni visszafizetni nekik. Az életüket kockáztatták, hogy olyan életet biztosítsanak nekünk, amilyenről mindig is álmodtak” – nyilatkozta Iñaki a The Guardian című lapnak.

forrás: imgur.com – közös kép a szülőkkel

Mindkét fiú tisztában van a hátterükkel, tudják, honnan származnak. Ezért értékelik mindazt, amijük van. „Büszke vagyok rájuk, nehéz a futballban érvényesülni. Száz fiúból talán ötnek sikerül, és képzeljük el, hogy két testvér együtt játszik egy klubcsapatban” – mondta édesanyjuk, Maria a Marca napilapnak. Az Athletic Bilbaóban tehát csapattársak, a világbajnokságon azonban ellenfelek. Ilyen a vébék történetében eddig csak egyszer fordult elő, 2010-ben, amikor Jerome Boateng Németország, míg testvére, Kevin-Prince Boateng Ghána színeiben lépett pályára. A Williams családnak tehát “kellemes problémákkal” kell szembenéznie a katari világbajnokság idején.