Grúz fenegyerekkel és nigériai gólgyárossal tör bajnoki címre a Napoli

Olvasási idő: 9 perc

Az SSC Napoli utoljára az 1989/1990-es szezonban ünnepelt bajnoki címet. Akkor még az argentin legenda, Diego Maradona is a Partenopei csapatát erősítette. Az azt követő évtizedekben a klub hol jobb, hol rosszabb eredményeket ért el, ám a Serie A-csúcsára azóta sem sikerült feljutniuk. Ez azonban hamarosan megváltozhat, aminek több oka is van.

Kövesd közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg.
Facebook és Instagram

A grúz kincs

A Napoli egyik legfontosabb játékosa egyértelműen a 22 éves grúz válogatott Khvicha Kvaratskhelia. Bár vezetékneve az egyik legbonyolultabb a futball világában, teljesítményét tekintve jelenleg az egyik legjobb játékos, amit számtalanszor láthattunk már a szezon során. A nápolyiak 2022 júliusában 10 millió euróért szerezték meg őt a Dinamo Batumitól, a Transfermarkt átigazolási szakportál szerint pedig a mostani piaci értéke már 60 millió eurónál jár. Nem lennénk meglepve, ha ez az összeg az idény végéig tovább emelkedne.

A tbiliszi születésű játékos valóságos forgószélként csapott le az olasz bajnokságra, hiszen első 18 mérkőzésén 9 gólt és 11 asszisztot szerzett. Láthatóan élvezi a „csizmaország” futballját, edzői hisznek benne, csapattársai pedig vezéregyéniségnek tekintik. A Bajnokok Ligájában is jól szerepel, a csoportkörben 5 meccsen 2 góllal és 3 gólpasszal zárta a csoportkört.

Gyakori jelenség, hogy a klubok csillagászati összegeket költenek olyan játékosokra, akik aztán nem tudnak érvényesülni az új környezetben. Ez esetben azonban az ellenkezőjét látjuk, hiszen a nápolyiak megütötték a főnyereményt Kvaratskheliával. Ráadásul joggal gondolhatjuk, hogy a grúz még tovább fog fejlődni, hiszen egy alázatos és tanulékony fiatalemberről van szó, aki jelenleg épp az álmait váltja valóra.

Stanislav Lobotka, mint a kirakós része

Amikor Stanislav Lobotka 2020-ban a Celta Vigótól a Napolihoz igazolt, valószínűleg nem is sejtette, hogy két évvel később a Partenopei egyik legfontosabb játékosa lesz. A 28 éves, dániai és spanyolországi tapasztalatokkal rendelkező középpályás a Serie A-ban magára talált. Luciano Spalletti vezetőedző a védekező középpályás posztjára helyezte őt, és a szlovák válogatott játékos olyan teljesítményt kezdett nyújtani, amelyre az egész futballvilág felfigyelt. Lobotka egyértelmű példája annak, hogy ha egy játékos egészséges és élvezi az edzője bizalmát, akkor folyamatosan magas színvonalon képes teljesíteni.

Nem meglepő, hogy a hírek szerint több nagy európai klub is érdeklődik iránta. Ő azonban nem készül váltani, remekül érzi magát a Vezúv alatti városban, a jelenlegi Napoli ráadásul nemcsak a bajnokságban, hanem az európai színtéren is sikeres lehet.

forrás: napolipiu.com/foto Ettore Griffoni (LiveMedia)

Luciano Spalletti – a mágus

Úgy tűnik, hogy a 63 éves Luciano Spalletti a Napolinál találta meg igazán önmagát. A játékosok bíznak benne, átvették a játékstílusát és az általános filozófiáját is. 2019-ben távozott az Inter Milan kispadjáról, majd két év szünet után 2021-ben lett a Partenopei vezetőedzője, s azóta látható és érezhető is a nápolyi klub játékbéli fejlődése. Az olasz mester korábban nemcsak a San Siroban edzősködött, hanem az AS Románál, az Empolinál, a Zenit Szentpétervárnál, a Sampdoriánál és az Udinese Calciónál is megfordult.

2006-ban és 2007-ben az év olasz edzője volt, legnagyobb eredményei közé tartozik, hogy 2006-ban az AS Romával megnyerte az Olasz Kupát. Érdekesség, hogy csak 20 éves korában kezdett el profi szinten futballozni. Játékos karrierje nem volt túl eseménydús, a legmagasabbra a Serie C-ben jutott, ahol az Empoli mezét ölthette magára. Azonban már akkor is rendelkezett vezetői képességekkel, és olyan elemeket látott a játékban, amelyeket később edzőként kamatoztatott.

Spalletti egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a sikeres edzők gyakran nem a sztárjátékosok közül kerülnek ki, hanem olyan labdarúgókból, akik profi éveik alatt nem feltétlen tartoztak a világ legjobbjai közé. José Mourinho, Thomas Tuchel vagy Jürgen Klopp is tudna erről mesélni.

forrás: football-italia.net

„A városunk és ezek a szurkolók tartanak minket lázban, mert mindenki érzi a győzni akarást. A játékosoknak pedig készen kell állniuk arra, hogy akár meghaljanak a pályán, hogy eredményt érjenek el”
– mondta Spalletti a Scudetto megnyeréséhez szükséges motivációról.

Mindenki kiveszi a részét a munkából

A Napoli pazar formája ugyanakkor nem csak Spallettinek, Kvaratskheliának és Lobotkának köszönhető. A csapat egyik fő arca a nigériai Victor Osimhen, aki 197 meccs után lépte át a 100 gólos határt, megelőzve ezzel még a legjobbak legjobbjait is: Messit (210 meccs) és Cristiano Ronaldót (301). Csak Haaland (146) és Mbappé (180) járnak előtte. A Partenopei meghatározó játékosai közé tartozik még Piotr Zielinski, Kim Min-Jae vagy Hirving Lozano is. Sorolhatnánk tovább a neveket, ám a csapat játékát elnézve az az érzése támad az embernek, hogy mindenki pontosan tudja, mit kell tennie. Ráadásul Nápolyban is tisztábban vannak vele, hogy klubjuk történelmi siker előtt áll. Így az olasz bajnoki cím megnyerése esetén egészen biztosan különleges és emlékezetes ünneplést láthatunk majd.

forrás: edition.cnn.com/foto: Marco Bertorello(Getty Images)

A Napoli csapatként futballozik, játékuk megérett,  valamint kellően hatékonyak ahhoz, hogy a szoros meccseket is viszonylag könnyedén hozzák. A játékosok egymásért játszanak, és tudják, hogyan kell reagálni még a kedvezőtlen fejleményekre is. A katari világbajnokság sem befolyásolta túlságosan a csapatot, a legtöbb alapember vagy nem kezdett, vagy nem jutott túl messzire. S míg az AC Milan, a Juventus, az Inter, az AS Roma, a Lazio vagy az Atalanta mindenféle problémával küzd, a formahanyatlástól kezdve a sérüléseken át, egészen a korrupciós botrányokig, addig a Partenopei a pontok gyűjtésére és az áhított Scudettóért való küzdelemre fókuszálhat.

Még korai lenne jóslatokba bocsátkozni, de minden jel arra mutat, hogy a bajnoki cím több mint 30 év után újra Nápolyba kerül. Az előny fordulóról fordulóra egyre nagyobb, a római és a milánói csapatok elől pedig egyre jobban fogy a levegő. Noha a szezon döntő szakasza azonban még előttünk van, kijelenthetjük, hacsak nem történik valami váratlan, akkor ők fogják a magasba emelni a trófeát.

forrás: SSC Napoli Facebook oldala

UTAZÁSI ÉS BELÉPŐJEGYES AJÁNLATAINK AZ OLASZ BAJNOKSÁG MÉRKŐZÉSEKRE