Ferencvárosi csoda: 25 év után újra az európai elitben

Hatalmas hőstettet hajtott végre a Ferencváros csapata, hiszen 25 év után újra bejutott a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörébe. A Fradi sikerei nemcsak a magyar futball hírnevét öregbítik, de szép kis összeggel bővül a klub kasszája is: a csoportkörbe jutással a Ferencváros az eddig megkeresett 6,4 millió euró (körülbelül 2,3 milliárd forint) mellett további 15,25 millió euróhoz (körülbelül 5,5 milliárd forint) jut. Legutóbb egyébként a 2009/10-es idényben volt magyar csapat a BL főtábláján, akkor a Debrecennek sikerült ez.

ferencvaros-budapest-öröm

Nem kell sokat visszamenni az időben, hogy visszaemlékezzünk, milyen sikereket tudhatnak maguk mögött a Ferencvárosi Torna Club játékosai. A klub a 2018–2019-es magyar labdarúgó-bajnokság 30. fordulójában, három körrel a bajnokság vége előtt bebiztosította története 30. bajnoki címét, miután előnye behozhatatlanná nőtt a MOL Vidivel szemben – az ezt megelőző idényben még a Vidi mögött végeztek. A 2019-2020-as idényben ismét történelmi pillanatok következtek, hiszen 24 év után sikerült a címvédés is a labdarúgó OTP Bank Ligában, s újra a zöld-fehérek értek a csúcsra. Ezzel a címmel megerősítette vezető pozícióját az örökrangsorban az MTK (23 bajnoki cím) valamint az Újpest (20) előtt. A klubnak 1995 és 1996 után sikerült ismét a dupláznia, és fontos párhuzama a jelenlegi és a 24 évvel ezelőtti sikeres szereplésnek, hogy a klub akkor is helytállt a nemzetközi kupában. Akkor a BL-csoportkörben, most az EL-főtáblán akadtak bravúros eredmények a két bajnoki cím között, s az idei szezonban ismét a BL-ben csatázhatnak a fővárosiak. 

A magyar csapatok jellemzően nem tudtak élni, nem tudták kellőképpen kiaknázni a múltban koefficiens emelkedését. A Debrecen folyamatosan amortizálódott a két csoportkörös (2009 BL, 2010 EL) szereplés után, a Videoton ismételni sem tudott (2012 és 2018), sőt inkább kellemetlen vereségek jöttek a Mladost Podgoricával valamint a Vaduzzal szemben. A Fradi előtt az esély adott, a klubot vonzóvá teheti egy újabb csoportkör. A klubnál dolgozó utánpótlás edzőknek kell most már szintet ugraniuk, mert nincs saját nevelésű meghatározó játékos évek óta, és nem mentegetőzhetnek azzal, hogy könnyebb külföldről kész játékost igazolni. 

ferencvaros-budapest-öröm

2020 – a nagy előrelépések éve: irány a BL csoportkör, világklasszisok Budapesten

A Ferencváros a BL-selejtezőben a svéd Djurgardent, a skót Celticet és a horvát Dinamo Zagrebet egy-egy meccsen legyőzve jutott el a két mérkőzéses playoffba. A svédek ellen 2-0-ra, a skótok ellen 2-1-re, a horvát bajnok ellen ugyancsak 2-1-re győztek. A playoffban a norvég Molde ellen bizonyíthattak: idegenben 3-3-as, otthon pedig gól nélküli döntetlen került a jegyzőkönyvbe, amely a Fradi számára kedvezett. Szabados Gábor sportközgazdász az InfoRádiónak azt mondta, hogy a BL-csoportkör komoly anyagi lehetőség, megduplázhatja vagy megtriplázhatja a költségvetését a klub. A pénzdíjak mellett a televíziós bevételek is jelentősek. “A magyar futball más polcon van, mint volt korábban” – emelte ki.

A legrangosabb európai nemzetközi labdarúgókupa sorsolását október 1-jén tartották meg. A Ferencvárost a negyedik kalapból húzták ki a Bajnokok Ligája csoportkörének sorsolásán, a ceremónián segédkező Didier Drogba utolsóként nyitotta ki a magyar bajnok nevét tartalmazó golyócskát. Eddigre már eldőlt, hogy az FTC a G-csoportba kerül, ahol a Barcelona, a Juventus és a Dinamo Kijev lesz az ellenfele. Utóbbi csapatot jól ismeri Szerhij Rebrov, a zöld-fehérek vezetőedzője, hiszen három évig irányította az ukrán együttest, amelynek korábban játékosa is volt.

Döntött az UEFA: a Barcelona és a Juventus a Puskás Arénában

A Ferencvárosnál a sorsolás után merült fel, hogy amennyiben az UEFA engedélyezi, hogy akár részben megnyissák a stadionokat a szurkolók előtt, akkor a 22 ezres Grourpama Aréna helyett a háromszor több nézőt befogadni képes Puskás Arénában rendezik a találkozókat. Az európai szövetség korábban jelezte, a stadionok kapacitásának 30 százalékáig adhatnak el jegyeket a klubok, ami így azt jelenti, hogy 7 helyett mintegy 22 ezer szurkoló láthatja a helyszínen a Juventus és a Barcelona elleni találkozókat. Fürjes Balázs a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár már pénteken jelezte, hogy egyeztetéseket kezdtek az UEFA-val, amelyek a jelek szerint sikerre vezettek. Az ukrán Dinamo Kijevet a Groupama Arénában fogadja a Ferencváros. Spanyol lapértesülések szerint az már szinte biztos, hogy Barcelonában zárt kapuk előtt lépnek majd pályára a csapatok. A Mundo Deportivo beszámolója alapján Alba Vergés egészségügyi miniszter és Josep Maria Argimon egészségügyi államtitkár sem támogatja a nézők beengedését. Így minden bizonnyal zárt kapus lesz az október 20-i, Ferencváros elleni BL-összecsapás. 

puskas-arena-stadion

FRADI MÉRKŐZÉSEK A G-CSOPORTBAN

1. FORDULÓ

Október 20., kedd

21.00: FC Barcelona (spanyol)–FERENCVÁROS

2. FORDULÓ

Október 28., szerda

21.00: FERENCVÁROS–Dinamo Kijev (ukrán)

3. FORDULÓ

November 4., szerda

21.00: FERENCVÁROS–Juventus (olasz)

4. FORDULÓ

November 24., kedd

21.00: Juventus (olasz)–FERENCVÁROS

5. FORDULÓ

December 2., szerda

21.00: FERENCVÁROS–FC Barcelona (spanyol)

6. FORDULÓ

December 8., kedd

21.00: Dinamo Kijev (ukrán)–FERENCVÁROS