Európai futball-bajnokságok – az újraindulás terve

Már alig bírod kivárni, hogy újra elinduljanak az európai labdarúgó-bajnokságok? Ezzel mi is így vagyunk. Anglia, Spanyolország, Olaszország és Németország. A koronavírus miatt nélkülöznünk kellett a legnépszerűbb négy ligát. Lássuk csak, mikor térhetnek vissza a nézők elé és a képernyőre. 

Premier League

A folytatás várható időpontja: június 8., 12. vagy 13. ( nézők nélkül)

A bajnokság illetékes képviselői megállapodtak abban, hogy a félbeszakadt bajnokságot befejezik. Ennek feltétele, hogy megteremtsék a folytatáshoz az egészségügyi és biztonsági feltételeket. Ha a mérkőzésekre sor kerül, akkor azokat nézők nélkül és semleges pályákon játszhatják majd le a Bleacher Report és a Talk Sport tájékoztatása szerint.

A Premier League vezetősége feltételezi, hogy ezen forgatókönyv mentén július végéig pótolhatják az elmaradt fordulókat.

„ Szeretnénk a lehetőségekhez mérten minél előbb elindítani az angol bajnokságot, hogy támogatni tudjuk a foci-közösséget. – nyilatkozta Oliver Dowden, a brit kormány tagja a Talk Sportnak.

A BBC információi szerint Angliában fontolgatják a rövidített játékidőt, s egy félidő rövidebb lenne 45 percnél.
„ Nem tudjuk, mit hoz a jövő, de ismerjük a javaslatokat.” – hangzanak Gordon Taylor szavai, a Professzionális Labdarúgók-szövetsége vezetőjétől.

A Premier League 29 fordulója lejátszott, a liga egyértelmű éllovasa a Liverpool, akit egyedül a Manchester City szorongathat meg. A kiesés veszélye a West Ham, Watford és a Bournemouth csapatokat fenyegeti, akik között minimális a pontkülönbség.

A Premier League szabályai nem terjednek ki a bajnokság idő előtti befejezésének vonatkozásaira, így nem világos, hogy mi történne akkor, ha a szezont nem játszanák le.

Ami azonban biztos, hogy hatalmas pénzügyi veszteséget jelentene minden érintettnek. Az ESPN szerint a szezon megszüntetése több mint egy milliárd euró veszteséggel járna a Premier League csapatainak.

premier league koronavirus pokracovanie

FOTO: football365.com

La Liga

A folytatás várható időpontja: június közepe, legkésőbb június 28. ( nézők nélkül 2021 januárig)

„ Fontos, hogy a jelenlegi szezont befejezzük. Spanyolországban a labdarúgás 180-ezer embert foglalkoztat. Ha valamelyik klub úgy dönt, hogy a folytatás ellenére nem akar játszani, szankciókra számíthat.” – ismertette a helyzetet Javier Tebas, a La Liga vezetője az AS portálnak.

Az ESPN információi alapján, nézők előtt csak 2021. januárban lehet majd mérkőzéseket rendezni. Ha az idei szezont júniusban újraindítják, akkor augusztusban már nyertest is hirdethetnek.

A spanyol tabella élén az FC Barcelona áll 58 ponttal. Szorosan követi őt a Real Madrid. Folytatás esetén izgalmas fordulókra és kiélezett harcokra számíthatunk. Sok klub továbbjutása csak néhány ponton múlik.

A szezon idő előtti befejezése nagyjából egy milliárd euró kiesést jelentene a kluboknak, míg a nézők nélküli folytatás több mint háromszáz milliós veszteséggel fog felérni.

barcelona camp nou

FOTO: fcbarcelona.com

Serie A 

A folytatás várható időpontja: június közepe ( nézők nélkül)

A Serie A mind a húsz csapata egyetért abban, hogy a jelenlegi szezont lejátsszák. Ehhez azonban az olasz kormány egyetértése is kell.

„ Ha nem szeretnénk futballozni, az természetellenes lenne. Szeretnénk befejezni a bajnokságot, tiszteletben tartva az egészségügyi előírásokat és a protokollt. „nyilatkozta Paolo Dal Pino, a Serie A elnöke.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök jóváhagyta a szezon folytatását. „ Imádjuk a sportot, és nem szeretnénk, hogy bálványaink megbetegedjenek.” Állítása szerint Vincenzo Spadafora sportminiszter intenzíven dolgozik a szakértők, tudósok és a sportképviselők csoportjával a bajnokság újraindítása érdekében.

Olaszországban is spekulálnak a semleges pályán zajló mérkőzések lehetőségéről. Az olasz élvonalbeli futballt az ország azon részeire telepítenék át, melyek kevésbé voltak a koronavírus által sújtva.

Úgy tűnik, hogy júniusban újra visszatér az olasz labdarúgás, s legkésőbb augusztus 2-án ér véget.

A 26 forduló után a Serie A tabelláját a Juventus vezeti, őt egy ponttal lemaradva követi a Lazio Roma. Az utolsó két helyen a Brescia és a Spal szerepelnek.

Uverejnil používateľ Juventus Nedeľa 8. marca 2020

Bundesliga 

A folytatás várható időpontja: május 15. ( nézők nélkül)

A német labdarúgó-bajnokság indul újra leghamarabb. A kormánytisztviselőknek hamarosan meg kell erősíteniük, hogy május 15-én folytatódhat a Bundesliga – nézők nélkül – számolt be róla a Reuters hírügynökség.

A német labdarúgás prioritásként kezeli a szezon befejezését. „ Ha nem sikerülne lefejezni az idei szezont, az kisebb katasztrófa lenne a koronavírus mellett. ” mondta Christian Seifert, a verseny elnöke.

A Sky Germany szerint csak háromszáz ember lehetne jelen a stadionban, hogy biztosítsa a mérkőzés feltételeit. A játékosokat heti rendszerességgel tesztelnék a liga 5 együttműködő laboratóriumában.

„ Ha sikerülne elsőként kezdenünk, az óriási hatással lenne az egész világra, minden figyelem ránk szegeződne. ” – nyilatkozta a Transfermarktnak a Borussia Dortmund elnöke, aki jó lehetőségnek tartja a mielőbbi újrakezdést.

A németek június végéig szeretnék a hátralévő fordulókat pótolni.

A német bajnokságban dominál a Bayern München, a Borussia Dortmund, Lipcse és a Borussia Mönchengladbach.

Uverejnil používateľ Borussia Dortmund Sobota 25. apríla 2020