EURO 2020 – selejtezőkre felkészülni!

Egészen különös módon rendezik meg a soron következő labdarúgó-Európa-bajnokságot 2020-ban. A tizenhatodszor sorra kerülő torna különlegessége mindenképpen az, hogy történelme során először nem lesz konkrét házigazdája. Európa-szerte 12 városban zajlanak majd a párharcok, köztük Budapesten is. Az “öreg kontinens” labdarúgásának egyik legfontosabb eseménye már a selejtezők során is kiélezett párharcokat ígér. A december 2-án zajló sorsoláson kiderült, hogy mely csapatokkal küzdhet meg Magyarország a selejtezőkben.

Michel Platini sikeres ötlete

2012 júniusában az UEFA akkori elnöke, Michel Platini vetette fel az ötletet, hogy több európai város szolgáljon helyszínéül a 2020-as EB-nek. Ezt a felvetést fél évvel később hivatalosan el is fogadták, s a városok különböző csomagokban pályázhattak. Két város (London és München) pályázott döntő csomaggal, 17 város pedig az alapcsomaggal. Végül 2014. április 26-án tették közzé a 13 helyszínt, ám 2017 decemberében Brüsszelt törölték a rendezők közül. A 2020 június 12. és július 12. közötti torna helyszínei így a következők lesznek: London, München, Baku, Szentpétervár, Róma, Koppenhága, Budapest, Bukarest, Amszterdam, Dublin, Bilbao és Glasgow.  A nyitómérkőzés a római Olimpiai Stadionban lesz, a döntő pedig a londoni Wembley-ben. Mindegyik város három csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt, vagy negyeddöntőt rendez.

Résztvevő csapatok és a selejtezők

Az EB-re egyetlen csapat sem jut ki automatikusan, így még az is előfordulhat, hogy valamely rendező ország nemzeti csapata nem képviselteti magát a 24 csapatos tornán. A selejtezők sorsolását december 2-án tartották Dublinban, ahol 55 csapatot 10 csoportba sorsoltak, köztük öt ötcsapatos és öt hatcsapatos csoportba. Magyarország az E-csoportban küzdhet a bejutásért. A selejtezők 2019 márciusában kezdődnek és 2019 novemberében érnek véget. Összesen 20 csapat szerez részvételi jogot, további 4 csapat pedig pótselejtező útján kerülhet be az európai elitbe. Íme a selejtezőcsoportok:

A-CSOPORT: Anglia, Csehország, Bulgária, Montenegró, Koszovó
B-CSOPORT: Portugália, Ukrajna, Szerbia, Litvánia, Luxemburg
C-CSOPORT: Hollandia, Németország, Észak-Írország, Észtország, Fehéroroszország
D-CSOPORT: Svájc, Dánia, Írország, Grúzia, Gibraltár
E-CSOPORT: Horvátország, Wales, Szlovákia, Magyarország, Azerbajdzsán
F-CSOPORT:  Spanyolország, Svédország, Norvégia, Románia, Feröer, Málta
G-CSOPORT: Lengyelország, Ausztria, Izrael, Szlovénia, Macedónia, Lettország
H-CSOPORT: Franciaország, Izland, Törökország, Albánia, Moldova, Andorra
I-CSOPORT: Belgium, Oroszország, Skócia, Ciprus, Kazahsztán, San Marino
J-CSOPORT: Olaszország, Bosznia-Hercegovina, Finnország, Görögország, Örményország, Liechtenstein

Nem akármilyen csoportba került Magyarország

A magyar válogatott az E-csoportban küzdhet a VB-ezüstérmes horvátok, az ugyancsak szomszédos szlovákok, valamint Wales és Azerbajdzsán ellen. A papírforma szerint gyakorlatilag az első helyre a horvátok várhatóak, a kijutást érő második helyért azonban hatalmas csatákra van kilátás. A FIFA-világranglistát nézve a horvátok a 4. helyen, a walesiek a 12. helyen, a szlovákok a 27. helyen, a magyarok az 51. helyen, az azeriek a 107. helyen állnak.

A magyar válogatott mérlege csupán az azeriekkel szemben pozitív, akik ellen százszázalékos a mérleg: 5 mérkőzésből 5 győzelem. A horvátok ellen lejátszott tíz mérkőzésből csupán a legelsőn sikerült győzelmet aratni (1940-ben), legutóbb (2016-ban) pedig 1:1-es döntetlennel zárult a Magyarországon lejátszott találkozó. Ugyancsak tíz mérkőzést játszottak a magyarok Wales ellen, akiket eddig háromszor sikerült legyőzni. Négyszer találkozott egymással a szlovák és a magyar nemzeti csapat, ahol a mérleg a szlovákok oldalára billen: két mérkőzés pontosztozkodással, két mérkőzés pedig szlovák győzelemmel ért véget.

Szlovákia és Magyarország rivalizálása miatt küzdelmes mérkőzések várhatóak a két csapat között, ráadásul már az első mérkőzésen farkasszemet néz egymással a két válogatott. Minden bizonnyal a lelátón is látványos koreográfiákkal és szurkolással találhatjuk szemben magunkat. A szlovákok elleni összecsapás után következhet Horvátország, majd nyár elején Azerbajdzsán és Wales. A visszavágókat ősszel rendezik meg.

A magyar válogatott 2019-es EB-selejtezőinek időpontjai:

2019. március 21.: Szlovákia-Magyarország
2019. március 24.: Magyarország-Horvátország
2019. június 8.: Repülőút az Azerbajdzsán-Magyarország mérkőzésre
2019. június 11.: Magyarország-Wales
2019. szeptember 9.: Magyarország-Szlovákia
2019. október 10.: Buszos utazás a Horvátország-Magyarország mérkőzésre
2019. október 13.: Magyarország-Azerbajdzsán
2019. november 19.: Repülőút a Wales-Magyarország mérkőzésre

Marco Rossi: Rajtunk múlik a sorsunk

Marco Rossi szövetségi kapitány 2018 júniusától irányítja a magyar válogatottat. Bizakodva, ám reálisan nyilatkozott a selejtezők sorsolása után. A részvételi jog kiharcolása az olasz szakember pályafutásának egyik legnagyobb sikere lenne.

“A horvátok más szintet képviselnek, kiemelkednek a csoportból, hiszen élcsapatokban szereplő sztárok vannak a keretükben. Ők leterheltek lesznek a Bajnokok Ligája-szereplés miatt, a fáradtságuk adott esetben segíthet nekünk. Rendkívül fontos a rajt, ha az sikeres, a további mérkőzések már könnyebbek. Mindent megteszünk, hogy az első két találkozót a realitások figyelembe vételével a lehető legjobb eredménnyel zárjuk. Nem becsülhetünk le senkit. Száz százalékban fel kell készülnünk lehetőségeinkhez képest arra, hogy esélyünk legyen az ellenfeleinkkel szemben. Igaz, lehetett volna jobb és rosszabb is a sorsolás, hiszen nehéz csoportban van a válogatott, Wales és Szlovákia közül pedig utóbbit látom kicsivel esélyesebbnek az EB-szereplést érő helyezés megszerzésére. Sikeresek szeretnénk lenni, nagy lehetőség a hazai rendezés. Nem könnyű az út, de a részvétel a célunk és a vágyunk, hiszen ki tudja, hogy mikor lesz Budapest újra egy ilyen torna rendezője.” – fogalmazott Marco Rossi a sajtótájékoztatón.

Szerző: Bazsó Tímea