Eden Hazard – Isten hozott Madridban!

A Real Madrid a múlt héten jelentette be, hogy megszerezte a Chelsea-től Eden Hazard-ot, akit a királyi gárda 50 ezer szurkoló előtt már be is mutatott a Santiago Bernabéuban. A 28 éves belga klasszis hét évet húzott le a londoni kékeknél, és élete legnehezebb döntésének nevezte, hogy elhagyta a Chelsea-t.

Ötéves szerződés a ‘Királyi Gárdánál’

A támadó esetleges átigazolásáról régóta pletykák keringtek. A futballista az Európa-liga-döntő után a nagy nyilvánosság előtt be is jelentette, hogy valószínűleg az utolsó meccsét játszotta a Chelsea-ben. A belga klasszis végül 2024. június 30-ig szóló szerződést írt alá. A 28 évesen már százszoros válogatott Hazard vételárát nem hozták nyilvánosságra, ám a Sky Sports információi szerint a Real Madrid 88 millió fontot (100 millió eurót), bizonyos feltételek teljesülése esetén pedig további bónuszokat fizet a Chelsea-nek a belga labdarúgóért, akinek a végleges ára elérheti a 130 millió fontot.

Hazard 2012-ben, a Lille-től igazolt a Chelsea-hez, amellyel kétszer angol bajnok, egy-egy alkalommal pedig ligakupa- és FA Kupa-győztes lett. A 2018/19-es szezonban 16 gólt szerzett és 15-öt előkészített a Premier League-ben harmadik helyen záró klub színeiben. Összességében a belga a londoniak hőse volt, hiszen egy korábbi statisztika szerint a Kékek góljainak fele nem jött volna létre Hazard nélkül. 352 mérkőzésen 110 góllal kecsegtette a Chelsea-drukkereket, köztük számtalan lélegzetelállító találattal.

Modric nem enged a 10-es mezből

Sajtóhírek szerint 50 ezer Real Madrid-szurkoló előtt mutatták őt be a Santiago Bernabéu Stadionban. „Nagyon várom, hogy végre a Real Madridban játszhassak. Ez volt a gyerekkori álmom, és most itt vagyok. Csak élvezni szeretném a pillanatot” – mondta Eden Hazard, aki spanyolul köszöntötte a közönséget, majd franciára váltott, mivel elmondása szerint egyelőre nem túl jó a spanyolja.

Érdekesség, hogy Hazard bemutatása alatt a királyi gárda szurkolói többször is az „Mbappét akarjuk” rigmust énekelték. A szurkolók csókot követeltek a címerre, Hazard nem tétovázott, minden szembrebbenés nélkül megcsókolta a mezén lévő címert. A belga klasszis egyelőre egy olyan mezzel pózolt, amin csak a neve szerepel, mivel a klubtól még nem kapott mezszámot. Pedig ő a tízest szerette volna. Hazard a tízes mezben játszik a válogatottban, ez volt a száma a Chelsea-nél is évek óta, így nem olyan meglepő, hogy a Real Madridnál is szívesen látta volna ezt a hátán. elenleg azonban a Real Madrid tízese Luka Modric, akitől a klub garantáltan nem fogja elvenni a számot. Hazard azonban tett egy próbát. „Mateo Kovacicon keresztül vettem fel a kapcsolatot Luka Modriccsal, mielőtt Madridba érkeztem. Megkérdeztem, megkaphatom-e tőle a tízest. Erre csak annyit mondott, nem, keressek másik számot. Ez persze csak egy szám, nem az a fontos, hányassal a mezemen játszom, hanem az, milyen címer szerepel azon a mezen!” – mondta Hazard a bemutatásakor. Feltételezhetően a 7-es mezszámot kapja majd meg végül.

Zidane régi vágya teljesült

Csukott szemmel megvenném Eden Hazard-t.” – Zinedine Zidane nem ezen, vagy a múlt héten mondta ezeket a szavakat. Nem is tavaly, 2017-ben, vagy egy évvel azelőtt. A Real Madrid régi-új vezetőedzője még 2010 áprilisában nyilatkozta ezt, vagyis közel egy évtizede, amikor is a francia legenda elnöki tanácsadóként tért vissza a Bernabéuba, Hazard pedig 19 esztendősen még a Lille futballistája volt. Szintén Zidane volt az, aki azt mondta a belgáról, hogy „ő a jövő sztárja”.  Most, 28 évesen ő jelentheti a Real jövőjét, nem csak úgy, mint galaktikus, hanem a következő öt év kulcsembere, hosszú távon. Ez az előre jelzett igazolás krónikája, az egyik, amelyben mindkét fél nyitott volt a kölcsönös vonzerejükkel kapcsolatban. Hazard őszintén beszélt a Realba szerződéséhez fűződő vágyáról, de közben a lojalitásáról is biztosította – nem a madridiakat, vagy Zidane-t -, hanem a Chelsea-t.

Sosem csinált titkot abból, hogy elvágyódik Londonból, bár nyilvános közleményeivel nem mindig voltak megelégedve, mindig tiszteletben tartották a szándékait, és ígéretét, hogy a dolgokat a helyes útra terelje, hátha hajlandó a Kékeknél maradni. Nem lázadozott, amiért a Real is szerette volna őt, ez is az oka annak, hogy miért tartott ilyen sokáig Spanyolországba szerződnie. Ehelyett elkötelezte magát a Chelsea iránt, és várt az alkalomra. Korábban mások miatt – Gareth Bale, Cristiano Ronaldo, Isco, Marco Asensio – nem lett volna akkora szükség Hazard-ra, nem volt annyira sürgető a megszerzése, és sokaknak kétségei is voltak vele kapcsolatban a klubnál. De a kapcsolat már régen megalapozott volt, a szándék egyértelmű, a darabok a helyükre kerültek. A

mikor Zidane 2019-ben visszatért, és nagyobb jogosultságot kapott a csapat felépítéséhez, a belga középpályás abszolút elsőbbséget élvezett, s most Zidane az, akinek a munka hátralévő részét el kell végeznie. Zidane elismerte, hogy a Madrid felállása meg fog változni: a jelenlegi 4-3-3-ban Hazard eredeti pozíciójával a bal oldalon a támadóhármas egyik tagja lesz, vagy éppen hamis kilences. De Zidane igazán elkötelezett volt a 4-3-3 felé Bale, Benzema és Ronaldo szerepeltetésével és a 4-4-2, elöl Hazard-ral nem lehetséges. Valószínűbb az az opció, hogy a Real 4-2-3-1-et fog játszani, Hazard pedig közvetlenül a csatár mögött fog elhelyezkedni. Szóba jöhet még a 4-2-1-3-as felállás, amiben a belga lesz az 1. Mindenesetre a Real meg van győződve arról, hogy Hazard-ral  nem lesz probléma: ő a megoldás, amit először Zidane vett észre még tíz évvel ezelőtt. – olvasható az eurosport.hosszabbitas.hu-n.

Vajon igaza lesz Zizounak, és Hazarddal újra visszatérnek majd a csúcsra a madridiak?

Ha szeretnéd látni Hazardot még a La Liga kezdete előtt, gyere velünk az AUDI-kupára, ahol a Real Madrid mellett a Bundesliga-győztes Bayern München, a BL-második Tottenham és az isztambuli Fenerhabce is tiszteletüket teszik.