Derby d’Italia idén negyedszer – ki emeli magasba az Olasz kupát?

Olvasási idő: 4 perc

Szerző: Tamás Adam

Derby d’Italia – minden olasz fociszurkoló tudja, melyik meccsről van szó. Idén már negyedik alkalommal csap össze egymással az Internazionale és a Juventus, eddig a Nerazzurri volt sikeresebb.  A bajnokságban egy győzelem és egy döntetlen a mérleg, emellett az Olasz Szuperkupa januári döntőjében is találkozott a két csapat, amit hosszabbítás után a kék-feketék nyertek. Vajon május 11-én újabb trófeát emelnek a magasba Handanovićék, vagy a címvédő „Öreg Hölgy” játékosai örülhetnek?

Az Inter – Juve rivalizálás alapja

A két csapat először az 1909/1910-es bajnokságban játszott egymás ellen, de a rivalizálásukat sokan az 1960/1961-es szezontól számítják. 1961 áprilisában a második helyezett Inter Torinóba utazott, hogy megmérkőzzön az első helyezett Juventusszal, a két csapat között mindössze négy pont volt a különbség. A túlzsúfolt lelátókról a Juventus szurkolói mérkőzés közben a pályára rohantak, az akkori szabályok szerint a győzelmet az Inter kapta meg. A „Zebrák” természetesen fellebbeztek a döntés ellen, a szezon utolsó napján az Olasz Labdarúgó Szövetség úgy döntött, hogy az eredmény mégsem állja meg a helyét, és a meccset újra kell játszani. A játékosok és a szurkolók szemében ez az ítélet felért azzal, hogy a Juventus gyakorlatilag megkapta a Scudettót. Az Internazionale akkori elnöke, Angelo Moratti és a legendás edző, Helenio Herrera úgy döntöttek, hogy a Nerazzurri lejátssza a meccset, de tiltakozásul a Primavera csapatukkal léptek pályára. A Juventus megsemmisítő 9-1-es verést mért rájuk, ami megalapozta a mai napig tartó rivalizálásukat.

forrás: metropolitanmagazine.it

Kövesd közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg a futball világából.
Facebook és Instagram

A Calciopoli botrány

A 2005/2006-os szezonban kirobbanó olasz labdarúgó-botrány sem enyhítette a két klub közötti viszonyt. A 2004/2005-ös és a 2005/2006-os szezonban számos telefonos lehallgatás mutatta ki a csapatmenedzserek és a játékvezetői szervezetek közötti kapcsolatokat. A Juventus vezetőjét, Luciano Moggit azzal vádolták meg, hogy csapata számára kedvező játékvezetőket kért, vagy éppen befolyásolta a bíróküldést riválisai meccseire. Az egész botrány vége az lett, hogy a Juventust kizárták a Serie A küzdelmeiből, a 2005/2006-os bajnoki címet pedig az Internazionale kapta meg.

forrás: goal.com

Út a döntőig

Azt nem lehet kijelenteni, hogy a csapatok problémamentesen jutottak be a fináléba. Az Internazionale majdnem kiesett a nyolcaddöntőben, a 91. percben Ranocchia egalizált az Empoli ellen, ami hosszabbítást ért, a 104. percben aztán Sensi belőtte a továbbjutáshoz szükséges gólt. Ezután az AS Roma és az AC Milan került útjukba, mindhárom meccset (elődöntő oda-visszavágós) sikerült kapott gól nélkül lehozniuk. A Juventusnak is volt egy döcögős párharca, a negyeddöntőből egy 88. percben szerzett, szerencsés öngóllal jutottak tovább a Sassuolo ellen. Az elődöntőben már ők sem kaptak gólt, így búcsúztatták a Fiorentinát. Így alakult ki a döntő párosítása, amit a római Stadio Olimpicóban rendeznek május 11-én.

 

forrás: ultimouomo.com

Ha Juventus vagy Internazionale szurkoló vagy, és még az idei szezonban kiutaznál egy bajnoki mérkőzésre, akkor ajánljuk figyelmedbe a következő ajánlatainkat:

Utazás a Juventus – Lazio bajnokira (május 16. hétfő) 

Utazás az Internazionale – Sampdoria bajnokira,(május 22. vasárnap), ahol akár bajnoki címet is ünnepelhet a Nerazzurri.

TOVÁBBI AKTUÁLIS UTAZÁSI AJÁNLATAINKAT ITT TALÁLJÁTOK