Bemutatjuk az EB újabb helyszínét: Bordeaux

BORDEAUX

Terület: Aquitaine
Lakosság: 242 945 lakos

A 2016 os franciaországi EB vendégvárosai közül következőként Bordeaux városát mutatjuk be. Aquitaine terület fővárosa, melynek főleg a borászata jelntős, de híres a saját klasszikus építészetéről is, mely már 200 éve változatlan. A hazai foci csapata az FC Girondins Bordeaux.

Mit kell tudni?

Rive Droite: Hasonlóan mint Párizs, Bordeaux is a Garonne folyó mindkét oldalán terü el. A nemrégen átalakított, Rive Droite nevű jobb oldal, fantasztikus kilátást nyújt a városra és híres építészetére. Igazi élményt nyújthat a folyóparti séta alkonyatkor.

Történelmi központ: Rögtön a Place de la Bourse alatt terül el, s összeköti a régi stílusú épületek varázsát a sok kis vendéglő és kávéházak hangulatával, melyek igazi francia légkört alkotnak. A Stade de Bordeauxtól 8 km a távolság.

Les Quais: a komplett átalakított sétányok a Garonne partján, Bordeaux büszkesége kedvelt megállóként szolgál a turistáknak. A Place de la Bourse tükörképe a „Miroir d´eau“vizében, atrakció a világ turistái számára.

Miroir d'eau Bordeaux
Stadión Chaban – Delmas: Eredetileg mint Parc Lescure néven ismert, ez volt az első stadion a világon teljesen fedett tribünökkel, támaszoszlopok nélkül, melyek zavarták volna a kilátást. Jelenleg elismert nemzeti örökség.

„Háromszög”: A város „le Triagle“ része, azaz háromszög, a Place Gambetta, Grand Théatre és a Place Tourny között található, s a legalkalmasabb a vásárlásokra. Itt találhatóak Bordeaux legdivatosabb butikjai és közel van a Rue Sainte-Catherine utca, mely Európa leghosszabb sétánya, 1.25 km a hossza.

Bordeaux
Közlekedés:

Bordeauxon belül lehet közlekedni villamossal, autóbusszal, esetleg csónakkal a Garonne folyón, estleg biciklikkel, melyeket a város területén lehet bárhol kölcsönözni.Csak 10 percre villamossal a város történelmi központjától található a Saint Jean állomás, a terület legnagyobb állomása. Jól elérhető a Bordeaux-Mérignac repülőtér, mely csak 17 km a Stade de Bordeaux stadiontól, ahol az EB mérkőzései lesznek.

Bordeauxban található az újonnan átalakított Port de la Lune kikötő is, ahol sok luxus hajó és jacht horgonyoz.

Távolságok Bordeaux-ból a többi EB városba:
Toulouse – 245km
Saint-Etienne – 540km
Lyon – 555km
Paris – 590km
Saint-Denis – 600km
Marseille – 650km
Lens – 790km
Lille – 805km
Nice – 810km

ME 2016 mapa EURO dejisko

Stade de Bordeaux:
Ünnepélyesen 2015 májusában volt átadva, a bordeauxi új stadiont a svájci Herzog & de Meuron cég kivitelezte, akik a müncheni fociaréna mögött is vannak. Úgy volt tervezve, hogy építészetileg összhangban legyen a város e részével. Bordeaux polgármestere így minősítette, mint ”művészi alkotást, amely gazdagítja kulturális örökségünket“ Bordeaux északi részén található, egy tó és a Garonne folyó között. Helyettesíti az öreg Chaban-Delmas stadiont, mely a hazai FC Girondinszé jelenleg.

Stade de Bordeaux
Meccsek EB 2016:


Csoportmeccsek:
16/06/11, 18.00: Wales – Szlovakia
16/06/14, 18.00: Ausztria : Magyarország
16/06/18, 15.00: Belgium : Írország
16/06/21, 21.00: Horvátország : Spanyolország


Negyeddöntő:
02/07/16, 21.00: V41 v V43