Bemutatjuk a 2022/2023-as UEFA Európa Konferencia Liga döntőjének helyszínét – Fortuna Arena

Olvasási idő: 4 perc

Szerző: Ladislav Harsányi

Az UEFA Európa Konferencia Liga 2022/2023-as döntőjét (2023. június 7-én rendezik) a közeli Prágában rendezik majd. Az UEFA úgy döntött, hogy a Slavia Praha otthonában, a Fortuna Arena stadionban küzd meg egymással a fináléba jutó két csapat.

Kövesd közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg.
Facebook és Instagram

A felújított stadion a régi helyén, de új névvel

A mai stadion helyén az 1953-ban épített Eden stadion állt, ahol egész 2000. május 13-ig rendeztek labdarúgó-mérkőzéseket. Az utolsó években már olyan rossz állapotban volt, hogy a felújítását nem lehetett tovább halogatni. Az Edent csak 2004-ben bontották le, két évvel később pedig lerakták az új aréna alapkövét.

A vadonatúj stadiont 2008. május 7-én avatták fel az angliai Oxford elleni mérkőzéssel. Az egyetemi klub volt az első nemzetközi ellenfele az 1899-ben alapított cseh alakulatnak. A mérkőzés a Slavia győzelmével ért véget (5:0). František Veselý, a klub legendája (ma már nem él), végezte el a kezdőrúgást.

Tíz nappal később, a Jablonec elleni 2:2-es döntetlennel már az új arénában ünnepelték a cseh bajnoki cím megszerzését. S bár a csapat a következő évben megvédte a bajnoki címét, az újabb sikerre nyolc évet kellett várniuk (2017-ben nyertek újra).

A stadion kezdetben 20 232 néző befogadására volt alkalmas, a befogadóképességet később 19 370-re csökkentették. Az aréna kereskedelmi nevei az évek során változtak: 2009. április 1-je óta (nem áprilisi tréfa) Synot Tip Aréna, 2015-től Eden aréna, 2018 novembere óta pedig a kínai klubtulajdonos érkezésével Sinobo Stadium nevet viselte. A hírek szerint a stadion is a cég tulajdonába került, de két évvel később kiderült, hogy továbbra is az eredeti tulajdonos, a CITIC Group tulajdonában maradt. 2022 júliusában a Slavia általános partnere a Fortuna fogadóiroda lett, a stadion pedig új szponzornevet kapott: Fortuna Arena.

Jelenleg ez Csehország legnagyobb stadionja, így nem meglepő, hogy a hazai élvonalban a legmagasabb átlag nézőszámot produkálja. A stadion hat emeletes, összesen 40 VIP szektor található benne, összesen 460 férőhellyel. A stadionhoz tartozik egy négycsillagos szálloda is.

👉 belépőjegyes és utazási ajánlataink európai kupasorozatokra ITT

Érdekességek a FORTUNA Arénáról

  • A pálya ugyanúgy helyezkedik el, mint a régi Edenben, a cserepadok is ugyanott maradtak
  • A pálya a környező utak szintje alatt öt méterrel van elhelyezve
  • A tető a nézőtéren kívül kötőrudakra van rögzítve, így egyetlen oszlop sem akadályozza a nézők kilátását
  • A tető fedelei harminc és száz év közötti kanadai cédrusból készültek

Nevezetes és emlékezetes mérkőzések

A stadionban a cseh labdarúgó-válogatott is időnként pályára lép (eddig 17 mérkőzést játszottak). A 2010/2011-es és a 2011/2012-es szezonokban ideiglenes otthont adott a Bohemians 1905-nek. 2013-ban a stadionban játszották a Bayern München – FC Chelsea Európai Szuperkupa-mérkőzést (hosszabbítás után 2:2, büntetők után 5:4). A Bajnokok Ligája során a Slavia olyan híres ellenfeleket fogadott itt, mint az FC Barcelona, ​​az Inter Milan, az Arsenal, a Borussia Dortmund.

Forrás: www.uefa.com / ©AFP

⚽ Nézze meg a helyszínen az UEFA Európa Konferencia döntőjét:

  • belépőjegyes ajánlatunk ITT található.
  • utazási ajánlatunk ITT található.