Aktuális utazási feltételek országonként, ha focira utazunk

Frissítve 2022. június 13-án

A következő bejegyzésben összegyűjtöttük nektek a összes információt, amire szükségetek lesz a kiutazáshoz egyes országokba, illetve a sportesemények látogatásaihoz.

NAGY-BRITANNIA (Premier League, Bajnokok Ligája)

Az Egyesült Királyságba érkező, beoltott vagy be nem oltott személyeknek a beutazáskor nem kell Covid-passt vagy negatív teszteredményt felmutatni, és űrlapot sem kell kitölteniük.

#1 OLTOTT SZEMÉLYEK

nincs Covid utazási feltétel

#2 NEM OLTOTT SZEMÉLYEK

nincs Covid utazási feltétel

#3 KISKORÚAK

nincs Covid utazási feltétel

FONTOS

 • 2021. október 1-től fogva kötelező az érvényes útlevél a kiutazáshoz Nagy-Britanniába 

#4 SPORTESEMÉNY LÁTOGATÁSA

A futball stadionok 100 %-os kapacitással működnek. Nincs speciális belépési feltétel a stadionokba.

 

OLASZORSZÁG (Serie A, Bajnokok Ligája)

Olaszország eltörölte a COVID-19 járvány miatt bevezetett valamennyi beutazási feltételt.

#1 OLTOTT SZEMÉLYEK

nincs Covid utazási feltétel

#2 NEM OLTOTT SZEMÉLYEK

nincs Covid utazási feltétel

#4 SPORTESEMÉNY LÁTOGATÁSA

Az olaszországi focistadionok jelenleg 100%-os kapacitással működnek.

 

FRANCIAORSZÁG (Ligue 1, Bajnokok Ligája)

A Franciaországba történő beutazáshoz elegendő az Európai Unió által elfogadott digitális Covid-igazolvány VAGY PCR- illetőleg antigén-teszt VAGY átesettség). Ezek az előírások 12 éves kor felett kötelezőek.

#1 OLTOTT SZEMÉLYEK

 • Oltásra vonatkozó előírások
  • Uniós digitális Covid-igazolvány formájában, a magyar védettségi igazolás nem elegendő
  • 2 adag Pfizer, Moderna, Astra-Zeneca oltás felvétele után eltelt 14 nap
  • Janssen oltással rendelkezők – amennyiben az oltási igazolás bizonyítja, hogy a beutazásra legalább 28 nappal az oltás után kerül sor,
  • COVID fertőzésen átesett személyek esetében 1 db oltás szükséges, amennyiben az oltási igazolás bizonyítja, hogy a beutazás és az oltás között eltelt legalább 2 hét,
  • 2 adag Sinopharm vagy Sinovac oltás ÉS egy harmadikként felvett Pfizer vagy Moderna (ARNm=mRNA), amennyiben az oltási igazolás bizonyítja, hogy a beutazásra legalább 7 nappal a 3. oltás beadása után kerül sor,
  • A Sputnyik oltás NEM elfogadott, az ezen oltás két dózisát követően felvett harmadik oltás sem jelent megfelelő oltottságot
  • A tizennyolcadik életévüket betöltött személyeknek ahhoz, hogy oltási ütemtervüket teljesnek ismerjék el, legkésőbb 270 nappal (9 hónap) az utolsó előírt adag beadását követően kapniuk kell egy adag kiegészítő ARNm oltást. 

#2 NEM OLTOTT SZEMÉLYEK

 • Gyógyultási igazolvány: 6 hónapon belüli, de 11 napnál régebbi orvosi igazolást szükséges bemutatni (a határidő a pozitív teszt dátumától számítódik)
 • Teszt: 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy 48 óránál nem régebbi negatív antigén-teszt (francia vagy angol nyelven)

#3 KISKORÚAK

12 éves kor alatt felnőtt oltott személy kíséretével mentesülnek a fenti kötelezettségek alól.

A Magyarországról történő, a fent részletezett COVID-előírásoknak megfelelő beutazást követően nincs szükség karanténra, azonban megbetegedés esetén a pozitívnak tesztelt személyek elkülönítése kötelező.

#4 SPORTESEMÉNY LÁTOGATÁSA

A futball stadionok 100 %-os kapacitással működnek.

 

SPANYOLORSZÁG (La Liga, Bajnokok Ligája)

Spanyolország az Európai Unió és a Schengeni Térség tagállamaiból történő beutazás esetén eltörölte a COVID-19 járvány miatt bevezetett valamennyi beutazási feltételt. Az Európai Unió és a Schengeni Térség tagállamaiból – köztük Magyarországról – beutazók nem esnek át egészségügyi ellenőrzésen Spanyolországba belépéskor, amelynek keretében nem kell sem EU digitális Covid igazolással rendelkezni, sem előzetes regisztrációt elvégezni a belépéshez. A beutazáshoz továbbra is szükséges az érvényes, fényképes úti okmány (útlevél vagy személyazonosító igazolvány).

#1 OLTOTT SZEMÉLYEK

nincs Covid utazási feltétel

#2 NEM OLTOTT SZEMÉLYEK

nincs Covid utazási feltétel

#4 SPORTESEMÉNY LÁTOGATÁSA

A focistadionok Spanyolországban 100 %-os kapacitással működnek meccstől függően.

 

NÉMETORSZÁG (Bundesliga, Bajnokok Ligája)

Az illetékes német hatóságok 2022. június 1. 00:00 órától megszűntették az oltottsági, felgyógyultsági, vagy tesztelési igazolás (ún. 3G) felmutatásának kötelezettségét. Mivel a német hatóságok 2022. február 27. 00:00 órától megszűntették Magyarország rizikóterületi besorolását, a fentiek eredményeképp a Magyarországról Németországba beutazók számára a korlátozások (előzetes regisztráció, karantén, 3G) megszűntek. Az utazás során azonban arra figyelemmel kell lenni, hogy a tömegközlekedési eszközökön kötelező az orvosi maszk (jellemzően FFP2-maszk) használata.

#1 OLTOTT SZEMÉLYEK
(teljes beoltottság az EU által elismert vakcinával, 12 év felett mindenkire vonatkozik)

nincs Covid utazási feltétel

#2 NEM OLTOTT SZEMÉLYEK

nincs Covid utazási feltétel

#4 SPORTESEMÉNY LÁTOGATÁSA

A focistadionok Németországban teljes kapacitással működnek.

 

KATAR (Világbajnokság)

 • Tartózkodási engedéllyel nem rendelkezők számára kötelező az előregisztráció elvégzése, amely az Ehteraz weboldalán keresztül, a szükséges dokumentumok feltöltését (repülőjegy, oltási igazolás, átesettségi igazolás, szerológiai teszteredmény, szállásfoglalás/nyilatkozat) követően igényelhető. A regisztrációt az utazás előtt legalább 72 órával el kell végezni.
 • Látogatók számára az előregisztráció folyamata kiváltható, ha a koronavírus elleni védőoltások a CovPass alkalmazásban kerülnek tárolásra és az utasfelvételkor bemutatásra kerül. Az alkalmazás elérhető a Google Play és az App Store kínálatában is.
 • Magyar védettségi igazolással Katarba korlátozásmentesen nem lehet beutazni.
 • A 12 év alatti kiskorúak a kísérőjük (szüleik vagy egyéb családtagjuk) védettségi besorolását kapják és a továbbiakban ha a kísérő(k) teljes oltottsággal rendelkeznek,  nem szükséges a gyermek(ek) számára Katarba érkezés előtt PCR tesztet készíteni. Katarba érkezést követően azonban gyorsteszt végzése számukra is kötelező. 
 • Minden beutazó számára kötelező az Ehteraz víruskövető alkalmazást telepíteni (ehhez katari, vagy nemzetközi SIM-kártya, folyamatos internethozzáférés és Android 6, vagy IOS 13.5 verzióval rendelkező okostelefon szükséges). Az alkalmazás elérhető a Google Play és az App Store kínálatában is. Teljes oltottság esetén az alkalmazásban zöld QR kód jelenik meg arany kerettel. Az arany keret hiányozhat, amíg az adatok a rendszerben nem kerülnek frissítésre.
 • Átesettséget igazoló magyar védettségi igazolvánnyal automatikusan nem lehet beutazni, de ha az utas a koronavírus fertőzésen átesett és ezt laboratóriumban végzett teszteredménnyel igazolni tudja, akkor a fertőzés diagnózisát követő tizenkét (12) hónapban beutazhat.
 • Utazás előtt az alábbi NYILATKOZAT kitöltése, aláírása és a dohai nemzetközi repülőtéren való bemutatása szükséges. A Nyilatkozat elérhető az Ehteraz weboldalán történő regisztráció során is.

#1 OLTOTT SZEMÉLYEK

Katari tartózkodási engedéllyel NEM, de teljes oltottsággal rendelkező, vagy a koronavírus fertőzésen átesett magyar állampolgárok (látogatók) számára a szükséges tesztelés elvégzésének két módja van:

 • PCR teszt készítése Magyarországon, az utazás előtt – ez esetben szükséges az eredeti, angol nyelvű negatív PCR teszteredményt bemutatni a repülőtéren utasfelvételkor.
 • Antigén gyorsteszt készítése Katarban az érkezést követő 24 órán belül, az arra kijelölt egészségügyi intézmények valamelyikében.

Teljes oltottsággal rendelkezik az a személy aki:

  • Legalább 2 alkalommal Pfizer, Moderna, vagy Astra Zenica oltást kapott (érvényes a második oltást követő 14. naptól számított 9 hónapig), vagy az utolsó emlékeztető oltást követő 12 hónapig.
  • Jansen vakcina esetén az érvényesség az első dózis beadását követő 14. naptól számított 9 hónap, vagy az utolsó emlékeztető oltást követő 7. naptól számított 12 hónap.
  • Feltételesen elfogadott vakcina érvényessége a második oltást követő, vagy az utolsó emlékeztető oltás beadását követő 14. naptól számított 6 hónap. Ebben az esetben további feltétel a szerológiai antitest vizsgálat eredményének bemutatása (érvényessége 30 nap).
  • FIGYELEM!*** A Sinopharm, Sinovac, Sputnik V, Covaxin oltóanyagok elfogadása feltételes, azaz az ilyen oltást kapott utasok számára kötelező indulás előtt szerológiai antitest vizsgálatot végezni (érvényessége 30 nap) és a pozitív eredményt érkezéskor angol nyelven bemutatni.
  • Akik két feltételesen elfogadott oltást követően Pfizer, vagy Moderna vakcinát is kaptak, a harmadik oltást követő 14. naptól tizenkét (12) hónapig teljes oltottsággal rendelkező személynek számítanak (az ő esetükben szerológiai teszteredmény bemutatása nem szükséges).

Ők érkezéskor mentesülnek a karanténkötelezettség alól, de helyi tesztelés esetén kerülniük kell az érintkezést más személyekkel az eredmény megérkezéséig.

#2 NEM OLTOTT SZEMÉLYEK

Katari tartózkodási engedéllyel NEM rendelkező, feltételesen elfogadott vakcinával oltott, vagy oltatlan magyar állampolgárok kötelesek a Katarba érkezés előtt, az indulást megelőző 48 órában PCR tesztet végezni. Ők érkezéskor öt napra hotelkaranténba kötelesek vonulni. A látogatók a hotelkarantén, vagy házi karantén 5. napján alatt elvégzett gyorsteszt eredményének függvényében hagyhatják el a karantént a teszteredmény megérkezése után. Az ebbe a kategóriába tartozó beutazók kötelesek beutazás előtt szállást foglalni a Qatar Airways honlapján hirdetett hivatalos karanténhotelek valamelyikében. A hotelkarantén költsége a beutazók kiadásait terheli.

#4 SPORTESEMÉNY LÁTOGATÁSA

Felhívjuk a Katarba látogató állampolgáraink szíves figyelmét, hogy számos járványügyi intézkedés továbbra is érvényben van, amelyek betartását a katari hatóságok szigorúan ellenőrzik, különös tekintettel a csoportosulásra, maszkviselésre, Ehteraz alkalmazás használatára. A járványügyi intézkedések továbbra is kötelezően érvényesek azokra, akik már Covid-19 elleni védőoltással rendelkeznek.

 

AUSZTRIA (Forma 1)

Ausztria 2022. május 16-tól eltörölte a beutazási korlátozást, így az ún. 3G szabály hatályát vesztette, azaz oltottsági- vagy gyógyultsági igazolás, valamint negatív teszt nélkül lehet beutazni Ausztriába. Az Ausztriából más országba történő továbbutazás esetén a célország beutazási és a repülőtársaság szállítási feltételeinek eleget kell tenni, ezt például a repülőtéren a check-in-nél vagy a beszállásnál ellenőrzik.

#1 OLTOTT SZEMÉLYEK

 • Ausztria 2022. május 16-tól eltörölte a beutazási korlátozást, így az ún. 3G szabály hatályát vesztette, azaz oltottsági- vagy gyógyultsági igazolás, valamint negatív teszt nélkül lehet beutazni Ausztriába.

#2 NEM OLTOTT SZEMÉLYEK

 • Ausztria 2022. május 16-tól eltörölte a beutazási korlátozást, így az ún. 3G szabály hatályát vesztette, azaz oltottsági- vagy gyógyultsági igazolás, valamint negatív teszt nélkül lehet beutazni Ausztriába.

#4 SPORTESEMÉNY LÁTOGATÁSA

2022. április 16-tól az FFP2-es maszkviselési kötelezettség már csak az alábbi helyeken érvényes: egészségügyi intézményekben, a tömegközlekedési eszközökön valamint a megállókban, és a mindennapi élethez szükséges termékeket árusító helyeken (pl. gyógyszertár, szupermarket, drogéria, hivatalok ügyfélfogadó helyiségei). Nem kell már FFP2-es maszkot viselni a turistabuszokon, kirándulóhajókon és a hegyi felvonókon. Zárt terekben ugyanakkor továbbra is ajánlott a maszkviselés. 6. életév betöltéséig nem kötelező a maszk használata, 6. és 14. életév között, valamint várandós nők esetében  elegendő a szájat és orrot eltakaró maszk használata a maszkviselési kötelezettséggel érintett helyeken.

A focistadionok teljes kapacitással fognak működni.

USA (NHL, NBA, NFL, MLS)

2022. június 12. napjától kezdődően az USA-ba való beutazás kapcsán nem kell az utazóknak bemutatniuk negatív Covid-19 tesztet, vagy igazolást arra nézve, hogy átestek a betegségen. A tájékoztatások alapján a “fully vaccinated status” megléte továbbra is előírás a beutazni vágyók irányába!

#1 OLTOTT SZEMÉLYEK

Minden 18 év feletti utasnak teljesíteni kell az alábbi feltételek közül az összeset:

 • Teljesen oltottnak az minősül, aki vagy az USA, vagy a WHO által elfogadott Covid-19 elleni védőoltással rendelkezik.
 • Minden esetben az utolsó két, vagy egy dózisú oltás esetén annak a megléte és a beadástól számított minimum 14 nap eltelte az irányadó.
 • *Abban az esetben, ha Ön átesett a Covid betegségen az utazás előtt kevesebb, mint 90 nappal, nem kell tesztet végeznie, viszont be kell, hogy legyen oltva.  
 • az USA által jóváhagyott illetve a WHO sürgősségi listáján szereplő oltóanyagok jelenleg: Biontech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson/Janssen, Sinopharm, Sinovac, Covishield
 • minden személynek regisztrációs űrlapot kell kitöltenie az érkezést megelőzően

Az utazási feltételek meglétét a légitársaságok a beszállást megelőzően ellenőrzik, így minden esetben kérjük, hogy utazása előtt mindenképpen tájékozódjon, hogy milyen eljárási szabályokat alkalmaz az Ön által választott légitársaság.

#2 NEM OLTOTT SZEMÉLYEK

Azok a nem amerikai állampolgárok, akik az USA előírásai alapján nem minősülnek fully vaccinated statuszúnak (mert vagy nem oltottak, vagy olyan vakcinával kerültek beoltásra, melyet az USA nem fogad el) általánosságban igaz, hogy nem utazhatnak be az USA területére. Tehát 18 év felett, aki nincs beoltva, nem léphet be az USA-ba.

#4 SPORTESEMÉNY LÁTOGATÁSA

A sport létesítmények 100 %-os kapacitással működnek.


Arról, hogy országonként milyen feltételekkel utazhatunk ki és vissza, a Konzuli Szolgálat honlapján kapunk bővebb tájékoztatást.

Az utazási iroda nem vállalja a felelősséget az adott országba való kiutazás, a sporteseményre való belépés és a Magyarországra való visszatérés feltételeinek bármilyen nemű változásáért a Közegészségügyi Hivatal, kormány vagy más szervek nyilatkozata alapján. Garantáljuk az utazás biztosítását a célországba és az eseményre való belépést, ha az ország és a konkrét szervező előírt feltételei teljesülnek, és ezen szabályok és feltételek betartásáért az ügyfél felelős.