A szenvedély mindkét oldalon érezhető volt! A szurkolók nincsenek kibékülve a PSG sztárjaival

Olvasási idő: 4 perc

A 102. Le Classique derbin a PSG szerezte meg a győzelmet, és ezzel közelítettek a 11. bajnoki címükhöz a Ligue 1-ben (ezt azóta már meg is szerezték). A meccset több okból sem hagyhattuk ki. Messi – Mbappé – Neymar – ezzel a támadósorral kezdett Pochettino. Az eseményről csoportkísérőnk, Adonisz osztotta meg tapasztalatait, akinek ez volt az első látogatása a PSG stadionjában.

Káosz, feszültség és féktelen nevetés

Először Párizsban, először a derbin és először látni Messit élőben – többetekkel együtt éltük át ezeket a pillanatokat. Már amikor felszálltunk a metróra (és rögtön eltévedtünk), érezhető volt a feszültség a közelgő derbi kapcsán. Rengeteg francia nem szívleli Párizst a politikai, gazdasági és kulturális dominanciája miatt. A Marseille, mint az ország legjobban támogatott klubja, hasonló mértékű ellenségeskedést vált ki az emberekből. Ez a bajnoki meccs (oda-vissza)  sokak számára az év fénypontja egyben.

Tapasztaljátok meg Párizs hangulatát: PSG – Metz (repülővel)

Látható volt az utcákon, hogy a PSG-szurkolók főleg a fiatalabb korosztályból vannak, köszönhetően a Messi-Neymar-Mbappé triónak. Franciaországban gyerekklubként tartják számon őket, akinek egy igazi férfi soha nem fog szurkolni. Nos, mi a saját szemünkkel láttuk, ez nem teljesen igaz.

Az utazás mottója: „Egy igazi férfi soha nem fog a PSG-nek szurkolni”

A város felfedezésével eltöltött este során a központ felé vettük az irányt, hogy megnézzük az ikonikus Eiffel-tornyot. Ahogy leszálltunk a metróról, szó szerint megijedtünk egy előttünk álló kétméteres sráctól, aki természetesen PSG mezben és sállal a nyakában álldogált, mire az egyik kisfiú spontán így reagált: „Apa, menj utána és mondd meg neki, hogy nem igazi férfi!”. Abban a pillanatban nevetés tört ki, amit persze mindannyian értettünk.

Nyelvi korlátok a tipikus Franciaországban

Távolról már láttuk az Eiffel-tornyot, ahová mindannyian el és fel akartunk menni, tudatában a magasságtól való félelemnek. A jegyekért hosszú sorban állás ellenére is élveztük a gyönyörű kilátást Párizsra.

Vicces esetet éltünk át akkor is, amikor lejöttünk a toronyból, és egyenesen az első nyitott étterembe mentünk. Úgy tűnt, nem Adonisz az egyetlen, aki tud franciául, az egyik szülő a rég elsajátított francia nyelv alapjaira hivatkozva rendelt ételt az egész családjának.

S hogy mi lett a rendelés eredménye? Inkább hagyta volna a francia alapokat. Azt hitte ugyanis, hogy fokhagymalevest, bagettet és hagyományos croissantot rendelt, de a pincér csigát tálalt neki. Abban a pillanatban az asztalnál mindenki megdermedt, végül nem tudtak ellenállni, hogy megkóstolják ezt a francia különlegességet.

Kövesd közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg a futball világából.
Facebook és Instagram

Útban a Notre Dame katedrálistól, a Louvre Múzeum közelében több tucat embert láttunk, akiket profi modellek fotózása vonzott oda. A nők a gyerekekkel a múzeumba mentek, a férfiak pedig kint „várták” őket. Később, biztos ami biztos, hagyományos francia kebabot ettünk, hogy elkerüljük a további félreértéseket.

Kemény, érzelmes és fantasztikus mérkőzés lesz

A stadionhoz közeledve egyre komolyabb hangulat alakult ki, a PSG-mezes emberek már énekeltek. Az Marseille szurkolói büntetésük miatt nem utazhattak a mérkőzésre, de ennek ellenére sokan váltottak jegyet a hazai szektorokba. A meccs során néhányan provokálták a hazai szurkolókat, egész addig, amíg Neymar megszerezte az első gólt. Ezután a szervezők azonnal reagáltak és kivezették őket a stadionból. Akkoriban fantasztikus légkör és adrenalin volt az erekben, az elejétől a végéig élveztük. A találkozó előtt és ezekben a pillanatokban is láthattuk, hogy a francia szurkolók nagyon szenvedélyesek, és komolyan veszik ezt a derbit. Incidens azonban nem történt sehol sem.

Messi egyszerűen Messi, Neymart egyre jobban kikezdi a közönség

Bár ő szerezte az első gólt, Neymart minden labdaérintése során kifütyülték. Érezhető, hogy többé nem látják szívesen Párizsban. Ugyanez történt Ramosszal és Icardival is, akiknek el kellett viselniük a hazai szurkolók üvöltését és fújolását. Ellentétes példaként felhozható Mbappé, Donnarumma és természetesen Messi. Bár nem ez volt a legjobb meccse, az egész stadion buzdította őt, mikor hozzá került a labda.

A mérkőzés fantasztikus volt, 6 gólt láttunk, de így is „csak” 2:1 lett a vége. Az meg nem adott gólok még jobb hangulatot kölcsönöztek a mérkőzésnek. Útban a szállodába még egyszer megnéztük a kivilágított Eiffel-tornyot, és megtapsoltuk az éneklő szurkolókat.

Tervezel ellátogatni egy párizsi focimeccsre? Az összes aktuális túránkat ITT találjátok.

FociTour – szeretem a focit