A manchesteri csoda?

Azt biztosan nem állíthatjuk, hogy a Manchester United háza táján unalmas lenne az élet a 2018/2019-es versenykiírásban – legyen szó a Premier League párharcairól, vagy akár a Bajnokok Ligájáról. Az utóbbi időben csak úgy pörögnek az események, és szinte mindenki a norvég Ole Gunnar Solskjaer menedzser klubnál elvégzett munkájáról beszél.

Csodatevő Solskjaer?

A Manchester United jelenleg a PL táblázatának 5. helyét birtokolja, amely Európa Liga csoportkörben való szereplést jelent, de még természetesen küzdhetnek a jövő évi BL-csoportkör szereplésért is, mivel csupán két pont a lemaradásuk az Arsenallal szemben. Ősszel korántsem volt ennyire rózsás a helyzet, hiszen a 17. forduló után az utóbbi mérce 11 pontra rótt fel, ám ekkor még a portugál szakember, José Mourinho irányította a Vörös Ördögöket. A klub 2018. december 18-án kénytelen volt bejelenteni Mourinho távozását, aki 2016-tól irányította a manchesterieket. A Premier League történetében még sohasem kezdett ilyen gyengén az MU tizenhét forduló elteltével. Mourinho 144 tétmérkőzésen volt a United menedzsere, a gárda 84-et megnyert, 28-at pedig elvesztett közülük. A portugállal a kispadon az MU 176 pontot szerzett a bajnokságban, ennél a Manchester City (222), a Tottenham (202), a Chelsea (200) és a Liverpool (196) is többet gyűjtött ezen időszak alatt. A portugált ekkor váltotta a norvég Ole Gunnar Solskjaer, aki már az első sajtótájékoztatóján elárulta, hogy nem sokat gondolkodott a döntésén.

Nem gondolkoztam kétszer, amikor hívtak. Rengeteg edző szeretne a Manchester United menedzsere lenni. Őszintén szólva, több mint megtisztelő, hogy segíthetek. Mindig izgatott vagyok, amikor új emberekkel találkozom. Néhányukat már ismerem, vannak, akik tartalékok voltak, vagy az utánpótláscsapatokban játszottak, amikor legutóbb itt voltam. Azt szeretném, hogy a labdarúgók megértsék, mik az elképzeléseim a csapat játékáról. Ezután jönnek a megszerezhető pontok, és a végén meglátjuk, mennyit tudunk belőlük gyűjteni. Az a feladatom, hogy megismerjem a játékosokat, felmérjem a képességeiket, majd megpróbáljuk azokat tovább fejleszteni. Nem állítok magunk elé célt, meccsről meccsre haladunk. Tizenegy évet töltöttem itt el játékosként, aztán hármat edzőként, csaknem a fél életemet itt töltöttem. Otthon érzem magam.” – mondta ekkor Solskjaer.

Negyed év távlatából, úgy néz ki, hogy a norvég a lehető legjobb választás volt, hiszen csapatával egészen elképesztő szériát produkáltak az elmúlt időszakban. Ugyan a decemberi kinevezése óta – tíz győzelem és két döntetlen mellett – múlt hétvégén elszenvedték az első vereséget a Premier League-ben (30. forduló, Arsenal-Manchester United 2:0), Solksjaeréknak nincs sok idejük a búslakodásra. “Eddig minden fantasztikus volt, az Arsenal elleni zakó után viszont olyan mélyre kerültünk, amilyen mélyen még nem voltunk, elszalasztottuk az esélyt, hogy nyomást helyezzünk a Tottenhamre.” – nyilatkozta kissé komoran a MU edzője, de az előttük álló nyolc fordulóban még mindenképp van esély a korrigálásra.

A párizsi revans: elképesztő továbbjutás a BL-ben

A Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőjének első mérkőzésén, a hazai környezetben elszenvedett 2:0-s PSG elleni vereség után megszaporodtak a találgatások, hogy vajon képesek lesznek-e idegen környezetben csodát tenni az “ördögök”. Azt azonban nem lehetett mondani, hogy a PSG–MU csata második felvonása lefutott párharc lett volna. És nem is volt. A századik európai kupameccsét vívó PSG játékosai hasonló élményt élhettek át, mint szűk két évvel ezelőtt Barcelonában, ahová 4–0-s előnyben érkeztek, de 6–1-es vereséggel kiestek.

A MU elleni mérkőzésen a vendégek nagyon hamar megszerezték a vezetést. A 2. percben Kehrer a saját térfelének közepén könnyelműen elpasszolta a labdát, amelyre Lukaku csapott le, s egy az egyben rávezethetette Buffonra. Egy kis szerencsével ugyan, de a hálóba juttatta azt, így visszahozta a reményt csapatának. Nem sokkal később a PSG visszaállította kétgólos összetettbeli előnyét: Bernat három méterről váltotta gólra Mbappé passzát. Az angolok még a szünet előtt újra betaláltak: Lukaku használta ki ügyesen Buffon hibáját, miután Rashford Buffon előtt lepattanó lövése kijött az olasz kapusról, így a United már csak egy találatra volt a negyeddöntőtől. A szünet után jelentősen visszaesett a tempó, kevés esemény történt, ezek egyike Di María les miatt meg nem adott találata volt. A hosszabbítás utolsó perceiben azonban jött az esély. A labda Kimpembe kezéről vágódott ki az alapvonalon túlra, és a videobíró segítségével a játékvezető végül büntetőt ítélt. Marcus Rashford a 94. percben lőtte tovább a Manchestert a legjobb nyolc közé. A Manchester Unitedet megelőzően soha egyetlen csapat sem jutott tovább kétgólos hazai vereség után a BL-ben.

Volt egy tervünk. Nem az, hogy birtokoljuk a labdát és mi irányítsunk. Úgy készültünk, hogy az első tíz percben egy góllal teremtünk magunkat esélyt a továbbjutásra. Megtettük. Minden ellenünk szólt, de már hozzászoktunk ehhez. Megmutattuk, hogy mire vagyunk képesek, és kivívtuk azt az eredményt, ami kellett.” – értékelt a MU edzője a mérkőzés után.

Az ESPN beszámolója szerint Ole Gunnar Solskjaer ideiglenes megbízatása lejártával, vagyis a 2018-2019-es Premier League kiírást követően is maradhat a Manchester United menedzsere. Korábban a Juventust irányító Massimiliano Allegrit, valamint a tottenhames Mauricio Pochettinót is szívesen látta volna a klubvezetés az MU kispadján, ám a norvég tréner eddigi eredményei meggyőzték a döntéshozókat, nem kell feltétlen váltani.

Nagyúgyuk találkozója a negyeddöntőben

Repülőút a Manchester United – Barcelona mérkőzésre

Szerző: Bazsó Tímea