A Ligue 1 felejthetetlen hangulatot kínál: szurkolók, akik meghalnának a csapatukért

Olvasási idő: 4 perc

A vb ezüstérmes franciák nemzeti bajnoksága nem csak a sztárokkal teletűzdelt Paris Saint-Germainről szól. A Ligue 1-ben olyan lebilincselő mérkőzéseket és egyedülálló szurkolást láthatsz, amilyeneket még az angol Premier League-ben sem.

Kövesd közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg.
Facebook és Instagram

Az ajtó mindenki előtt nyitva áll

A francia stadionokban a szurkolók széles skáláját találod meg. A Premier League-gel ellentétben – ahol ügyelnek a pirotechnikára és a bajos ultrákra – a Ligue 1 mérkőzéseit érzelmes szurkolói rigmusok és látványos koreográfiák kísérik, s persze pirotechnikából sincs hiány. Időről időre ugyan vannak bonyodalmak, de többnyire páratlan, fantasztikus hangulat jellemzi a találkozókat. Nem számít, hogy a PSG fogadja-e a Lyont, vagy a Lens a Strasbourgot: a bajnokság gyakran kínál kiegyenlített mérkőzéseket, amelyek csak a legvégén dőlnek el. A szurkolók gyakran nem is tudják, miről maradnak le, ha nem kapcsolnak a Ligue 1-re.

A hűség, mint alapvető tulajdonság

Franciaországban senki sem lehet nagyobb a klubnál. Jól tudja ezt Neymar is, akinek a PSG szurkolói egyszer már világossá tették, hogy ha nem változtat a viselkedésén, akkor távozzon. A PSG első ránézésre mesterségesen létrehozott klubnak tűnhet, de épp az ellenkezője az igaz: a szurkolók régóta hűségesek a csapathoz, bár hozzá kell tenni, hogy a katari befektetők érkezése óta jelentősen megnőtt a szurkolói bázis. A hazai pálya előnye a Ligue 1-ben nem csak mítosz, hanem valós tény, amiről a Bajnokok Ligája és az Európa-liga mérkőzésein számos európai klub meggyőződhetett. Marseille-ben például fantasztikus a hangulat, a lelátók valósággal lüktetnek a mérkőzések alatt.

Általánosságban elmondható, hogy Franciaországban a szurkolók nagy számban töltik meg a stadionokat, és ha valami nem tetszik nekik, akkor annak hangot adnak. Éppen ezért gyakoriak a tüntetések is, például amikor a Saint-Etienne-t a másodosztályba sorolták vissza, a szurkolók megrohamozták a pályát.

Lendület és egyre növekvő népszerűség

Franciaország legnépszerűbb klubja jelenleg a Paris Saint-Germain. Ez nem meglepő, hiszen a fővárosban játszanak, s a keretben olyan nevek szerepelnek, mint Lionel Messi, Kylian Mbappé és Neymar. A második helyen az AS Monaco állhat, amely évről évre számos tehetséget nevel ki, s népszerűségüket tovább növeli, hogy Monaco városa egyben érdekes turisztikai célpont is. őket szorosan az Olympique Marseille követi, de az Olympique Lyon és a LOSC Lille is élt meg szép időszakokat.

Az ország legnézettebb klubjai közé sorolhatjuk az AS Saint-Etienne-t (a nehéz idők ellenére is), az OSG Nice-t, a Girondins de Bordeaux-t, a Nantes-t vagy a Rennes-t is. Világviszonylatban azonban a PSG, a Monaco, a Marseille és a Lyon az a négyes, amelyről a leginkább beszélnek. S tekintettel arra, hogy a katari befektetők az elmúlt években hatalmas összegeket áramoltattak a francia labdarúgásba és az egész Ligue 1-be, elmondható, hogy az ottani labdarúgás fellendülőben van, és ez a tendencia csak folytatódni fog a jövőben.

 

BELÉPőJEGYEK ÉS UTAZÁSOK PSG MÉRKőZÉSEKRE