A hétvége rangadója: Bayern München-Borussia Dortmund

Olvasási idő: 5 perc

Szerző: Ollé Tamás

Szombaton bajnoki döntővel felérő mérkőzést rendeznek a müncheni Allianz Arénában, ahol a bajnoki címvédő Bayern München a jelenleg listavezető Borussia Dortmundot fogadja majd, s ahol a bajorok új vezetőedzője, Thomas Tuchel egykori csapata ellen mutatkozhat be. A két német óriás rangadóját már hetekkel ezelőtt is nagy várakozások előzték meg, hiszen jó ideig pontegyenlőség állt fent közöttük, nem beszélve arról, hogy voltak olyan szakaszai a szezonnak, amikor a Bayern és a Dortmund is hullámvölgybe került. 

Kövesd közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg.
Facebook és Instagram

Nagelsmann ki, Tuchel be

Azt ugyanakkor senki sem gondolta, hogy a szezon legfontosabb derbije előtt a müncheniek menesztik vezetőedzőjüket, s helyére a rivális egykori mestere, Thomas Tuchel kerül. Múlt héten valóságos bombaként robbant a hír, amiről Julian Nagelsmann is csak a sajtóból szerzett tudomást.

„A világbajnokság után nem volt annyira sikeres és szép a játékunk. A nagy teljesítményingadozások kétségessé tették a céljainkat az idei szezonra és a jövőre vonatkozóan egyaránt. Emiatt cselekedtünk most így” – nyilatkozta Oliver Kahn, a Bayern kapuslegendája és egyben vezérigazgatója.

Nagelsmann irányítása alatt a csapat a Bundesliga idei szezonjában 10 pontot hullajtott el – ugyanakkor a BL-ben nyolcból nyolc meccset megnyertek. A Bayer Leverkusen elleni 2-1-es vereséget követően azonban elfogyott a klubvezetés türelme.

A Dortmundot nem lesz könnyű megállítani

Münchenben joggal bízhatnak abban, hogy az új seprű jól seper elve érvényesül majd, s a csapat behúzza a hétvégi rangadót. Az Edin Terzic vezette Borussia Dortmund ugyanakkor nem lesz könnyű falat: a sárga-feketék az idei tétmérkőzéseiken mindössze 4 pontot veszítettek, legutóbb pedig a Kölnt győzték le 6-1-re.

A statisztikák részben a vendégek mellett szólnak: idegenben a Dortmund gyűjtötte a legtöbb pontot, a Bayern pedig a hazai pályát tekintve csupán a tabella harmadik helyen áll. A rekordbajnok legutóbb 2017-ben, a Német Kupában kapott ki hazai pályán a BVB-től, így ennek fényében is egy rendkívül izgalmas mérkőzést láthatunk majd április 1-jén. A rangadó 18:30-tól kezdődik.

Érdekességek, avagy tudtad-e, hogy…

  • A Bayern és a Dortmund rangadóját Németországban a Der Klassiker, avagy „A klasszikus” névvel illetik. Ennek ellenére a rivalizálás nem tekint vissza olyan nagy múltra, lévén, hogy a két klub csak a 90-es évek közepén kezdett komolyabb versengésbe, amikor a Dortmund két ízben is a Bayern elől nyerte el a bajnoki címet. Az 1997/98-as szezonban a BL-ben is találkoztak, ahol a negyeddöntőben 1-0-ás összesítéssel az akkori címvédő Dortmund jutott tovább. A Ruhr-vidéki klubot ekkoriban az az Ottmar Hitzfeld vezette, aki később a Bayern Münchennel 5 bajnoki címet és 1 BL-t trófeát is nyert.
  • A rivalizálás 2010 után éledt fel újra, amikor a BVB Jürgen Kloppal az élen sorozatban kétszer is megnyerte a Bundesligát.
  • A két klub hivatalosan 132 tétmérkőzést játszott egymással, melyeken 67 Bayern-győzelem, 34 Dortmund-győzelem és 31 döntetlen született
  • A párharc legeredményesebb játékosa toronymagasan a mindkét klub színeiben megfordult Robert Lewandowski, aki 32 góllal vezeti az örökranglistát. Őt követi a Bayern-legenda Gerd Müller 15 góllal, míg a dobogó harmadik fokára Thomas Müller fért fel 12 találattal.
  • Több olyan játékos is van, aki mindkét klubban megfordult: a legismertebbek Robert Lewandowski, Mario Götze, Mats Hummels, Niklas Sule, Michael Rummenige és Stefan Reuter.
  • 2004-ben, amikor a Borussia a csőd szélén találta magát, pont a müncheniektől kapott kétmillió eurós kölcsön volt az, aminek segítségével a klub rendezni tudta a pénzügyi helyzetét.

Emlékezetes mérkőzések és pillanatok

Borussia Dortmund – Bayern München 5-2 (Német Kupa döntő – 2012. május 12.)

Egy hónappal a Dortmund 2011/12-es bajnoki címét eredményező döntetlen után a két csapat a berlini Olimpiai Stadionban, a Német Kupa döntőjében lépett pályára egy nagy téttel bíró visszavágóra. A BVB története első hazai duplájára készült, a Bayern számára pedig lélektanilag, az egy héttel későbbi Chelsea elleni müncheni BL-döntő szempontjából volt fontos a mérkőzés. Shinji Kagawa már a harmadik percben betalált, ám húsz perccel később Arjen Robben tizenegyesből egyenlített. A félidő előtt azonban újra a büntetőpontra mutatott a bíró, ezúttal Mats Hummels volt eredményes. A vezetést újfent megszerezve a Dortmund tovább nyomott, és az első félidő hosszabbításában még Robert Lewandowski is betalált. A második félidőben aztán a lengyel gólgép duplázni tudott, míg a bajoroknál Franck Ribéry szépített.

Bayern München – Borussia Dortmund 2-1 (Bajnokok Ligája döntő – 2013. május 25.)

Két év BVB-dominancia után Jupp Heynckes Bayernje a futballtörténelem egyik legerősebb hadjáratába kezdett. A Bundesligát 25 pontos előnnyel nyerték meg, míg a Dortmundot a szezon eleji Szuperkupa-döntőben és a Német Kupa negyeddöntőjében is legyőzték. Mire eljött a 2012/13-as Bajnokok Ligája döntője, a szezonban négy találkozót követően két Bayern-győzelem és két döntetlen volt a Der Klassiker mérlege. A két klub rivalizálása a londoni Wembley Stadionban rendezett német házi döntőben csúcsosodott ki, ahol az első perctől fogva ádáz csata folyt. Egyik fél sem engedett a másiknak még egy centit sem: Mario Mandzukic 60. percben szerzett góljára 7 perccel később Ilkay Gündogan válaszolt, s a mérkőzést elnézve úgy tűnt, megismétlődhet az egy évvel korábbi BL-döntő (amikor a Bayern büntetőpárbajban veszített a Chelsea ellen). A hosszabbításról szőtt álmokat azonban Arjen Robben törte össze a 89. percben lőtt góljával, aminek köszönhetően a müncheniek 2001 után újra felülhetek Európa trónjára.

Borussia Dortmund – Bayern München 3-2 (Bundesliga – 2018. október 11.)

A dortmundiak parádésan kezdték a 2018/19-es szezont, s 90 perc választotta el őket attól, hogy beállítsák a 11 veretlen Bundesliga-meccsből álló klubrekordot, amikor is a címvédő Bayern München otthonába látogattak. A bajoroknak a gyenge szezonkezdet után sikerült négy pontra felzárkózniuk, így nem volt kicsi a tét a Signal Iduna Parkban rendezett derbi előtt. A mérkőzés álomszerűen indult a vendégek számára, hiszen az első gólt az ex-dortmundi csatár, Robert Lewandowski szerezte. A második félidő aztán a lengyel és Marco Reus csatáját hozta. A német a 49. percben büntetőből egyenlített, majd 3 perccel később Lewandowski fejelt, ismét megszerezve az előnyt a Bayernnek. Szűk negyedóra elteltével azonban Reus újfent egyenlített, a BVB pedig már nem akarta kiengedni a kezéből a mérkőzést. A 73. percben Axel Witsel pazar asszisztját Paco Alcáer váltotta gólra, a hazaiak pedig végül 3-2-re nyertek.

BELÉPŐJEGYES AJÁNLATAINK BAYERN MÜNCHEN ÉS BORUSSIA DORTMUND MÉRKŐZÉSEKRE