A hétvége rangadója: Arsenal – Manchester United

Olvasási idő: 4 perc

Szerző: Ollé Tamás

Vasárnap igazi szuperrangadót rendeznek az angol Premier League-ben, amelyen az éllovas Arsenal az utóbbi időben bombaformában játszó Manchester Unitedet látja majd vendégül. Mindkét csapat számára komoly lesz a tét, hiszen a mérkőzés akár fordulópontot is jelenthet a bajnoki címért folytatott harcban.

Kövesd közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg.
Facebook és Instagram

Vissza a csúcsra

Az Arsenal és a Manchester United hosszú időn keresztül dominálták az angol labdarúgást, ám az elmúlt évtized során kissé háttérbe szorultak, s helyüket átvették az olyan csapatok, mint a Manchester City, a Chelsea és a Liverpool.

Az Arsenal utoljára a 2004-ben nyert bajnokságot, közel 20 év után pedig ismét nagy esély van arra, hogy az „Ágyúsok” felüljenek Anglia trónjára. Sikerük kulcsa elsősorban a bizalom, hiszen a vezetőség kellő időt adott Mikel Arteta vezetőedzőnek, aki a kezdeti nehézségeket leküzdve olyan fiatal és sikerre éhes játékosokkal frissítette fel az Arsenal keretét, mint Gabriel Martinelli, Bukayo Saka, Thomas Partey vagy épp Martin Odegaard. A londoniak tavaly nyáron 130 millió eurót költöttek játékosokra, s a Manchester Citynél létszámfelettivé vált Oleksandr Zinchenkót és Gabriel Jesust is szerződtették. Ennek köszönhetően londoniak a Premier League-t tekintve a második legfiatalabb átlagéletkorú csapattal rendelkeznek.

UTAZZ VELÜNK ARSENAL MÉRKŐZÉSEKRE

A hiányzó láncszem

A Manchester Unitednél nyáron kinevezett holland edző, Erik ten Hag kemény és határozott elképzelésekkel érkezett az Old Traffordra, s hamar világossá tette, hogy senki sem lehet nagyobb a klubnál, sem pedig a csapatnál. Ez részben burkolt célzás volt Cristiano Ronaldónak, akivel ten Hag hamar összetűzésbe keveredett, s akivel a katari világbajnokság előtt szerződést bontott a klub.

Mindenesetre a holland tréner kezei alatt valósággal megtáltosodtak a „Vörös Ördögök”. Legutóbbi 7 tétmérkőzésükből 6-ot megnyertek, s csak a hétközi Crystal Palace elleni találkozón veszítettek pontokat. Ami viszont sokba kerülhet, mivel a Manchester City fordítani tudott a Tottenham ellen, s újra lépéselőnybe került riválisával szemben. S bár még korai lenne jóslatokba bocsátkozni, egyre inkább úgy tűnik, hogy a Manchester United megtalálta azt az embert, aki méltó utódja lehet Sir Alex Ferguson örökségének.

UTAZZ VELÜNK MANCHESTER UNITED MÉRKŐZÉSEKRE

Szeptemberben Rashord volt a nyerőember

Az Arsenal az idei szezonban egyetlen egyszer szenvedett vereséget, méghozzá pont a Manchester United ellen. A szeptemberi mérkőzésen Marcus Rashford duplájával, valamint a 100 millió euróért frissen igazolt Antony góljával győztek 3-1-re a „Vörös Ördögök”. A manchesteriek legnagyobb fegyvere ezúttal is Rashford lehet, hiszen a 25 éves angol válogatott támadó az idei szezonban már 8 gólnál és 3 gólpassznál tart. Szerencsére nincs egyedül a tizenhatos közelében, hiszen Bruno Fernandes, Antony és az újra magára találó Christian Eriksen is segítségére vannak. Az őszi mérkőzéshez hasonlóan azonban Erik ten Hag vasárnap sem számíthat a Real Madridtól nyáron igazolt Casemiróra, aki oroszlánrészt vállal a csapat idei játékában.

A győzelem leginkább az Arsenalnak lenne fontos, hogy továbbra is megtartsa 8 pontos előnyét a Manchester City-vel szemben, hiszen a két klub tavasszal 2 alkalommal is találkozik majd a bajnokságban. A Vörös Ördögöknek pedig mostanra reális cél a dobogó, s Erik ten Hagék akár a rivális City-t is befoghatják, amennyiben vasárnap győzni tudnak a londoniak otthonában. Ez azonban nem lesz könnyű, mivel legutóbbi 5 vendégségük mérlege 3 vereség, 1 döntetlen és 2 győzelem. Nem túlzás hát kijelenti, hogy az év elejének legfontosabb mérkőzését láthatjuk majd vasárnap délután, az Emirates Stadiumban.

TÖRTÉNELMI PÁRHUZAMOK ÉS ÉRDEKESSÉGEK

  • A két csapat közti első tétmérkőzésre 1894. október 13-án került sor az angol másodosztályban. Az akkor még Newton Heath néven futó manchesteriek 3-3-as döntetlent játszottak a Woolwich Arsenallal.
  • A legnagyobb arányú győzelemig londoni részről egészen 1937-ig kell visszamennünk (5-0). Ellenben a Manchester United nem is olyan régen, 2011 nyarán szórta meg az Arsenalt, s nyert 8-2-re, többek közt Wayne Rooney mesterhármasával.
  • Több olyan játékos is van, aki mindkét klubban megfordult, például a holland Robin van Persie és a chilei Alexis Sánchez. Mindketten Londonból igazoltak Manchesterbe, azonban egyiküknek sem ment úgy a játék, mint korábban.
  • Danny Welbeck és Henrik Mkhitaryan esetében viszont pont fordítva történt: Manchesterből költöztek Londonba, s összeségében nézve jobban teljesítettek új csapatukban.
  • Mindkét csapat rekorder a címeket illetően: a legtöbb bajnoki címmel (20) a Manchester United büszkélkedhet, míg a londoniak 13 alkalommal ünnepelhettek. Ezzel szemben az FA-kupában az Arsenal viszi a prímet 14 győzelemmel, míg a „Vörös Ördögök” 12 alkalommal hódították el a trófeát.
  • Ezidáig a két klub összesen 237 alkalommal találkozott egymással, a mérkőzések mérlege:  101 Manchester United győzelem – 86 Arsenal győzelem – 50 döntetlen.
  • A Bajnokok Ligájában eddig egyetlen egyszer, 2009-ben találkozott a két csapat: akkor 4-1-es összesítéssel a Manchester United ment tovább.

BELÉPŐJEGYES ÉS UTAZÁSI AJÁNLATAINK PREMIER LEAGUE MÉRKŐZÉSEKRE