A foci vb kabalái, avagy a kreativitásnak nincsenek határai

Olvasási idő: 4 perc

Belegondoltál már abba, milyen lenne egy világbajnokság a megfelelő kabalafigura nélkül? A jelenleg Katarban zajló foci vébé hangulatát egy La’eeb nevű kedves szellem (bár nem egészen szellem, de erről majd később) teszi élvezetesebbé. De vajon az olyan nevek, mint a Ciao, Zakumi, Gauchito vagy Stryker mondanak neked valamit?

Kövesd közösségi oldalainkat, ahol további érdekességeket osztunk meg.
Facebook és Instagram

Az angoloknál kezdődött minden

A világbajnokságok legelső kabalafigurája 1966-ból származik, amikor a tornát Angliában rendezték, és a mai napig ez az egyetlen világbajnokság, amelyet az angoloknak sikerült megnyerniük. Ki tudja, talán a Willie nevű oroszlán szurkolása segítette őket, aki a kabalafigurák úttörője lett. Négy évvel később Mexikóban egy Juanito nevű fiú vette át a szerepet, 1974-ben Nyugat-Németországban pedig Tip és Tap került rivaldafénybe.

A kabalák lassan, de biztosan megerősítették pozíciójukat, és idővel a szurkolók már el sem tudták képzelni a világbajnokságot a jelenlétük nélkül. Argentínában 1978-ban Gauchito töltötte be a szerepet, akik pedig emlékeznek az 1982-es spanyolországi világbajnokságra, azoknak biztosan nem lesz ismeretlen a Naranjito nevű kabala, amelynek neve “kis narancsot” jelent, s pontosan úgy is nézett ki.

Diego Maradona híres “Isten keze” gólját az 1986-os mexikói világbajnokságon a sombrerót és hagyományos mexikói bajuszt viselő Pique felügyelte. Míg a 70-es és 80-as évek kabaláinak megalkotásánál inkább a hagyományos elemekre fókuszáltak, addig a 90-es évek modernebb irányzatokat és több szempontból is meglepő kabalákat hozott. 

Olaszország újdonságot hozott

Nem volt meglepetés, hogy az 1990-es olaszországi világbajnokság kabalafigurája a Ciao nevet kapta, az ország hagyományos köszönése után. Ez volt azonban az első olyan kabala, amelynek nem volt arca. 4 évvel később az USA-ban újabb újdonságot láthattunk, hiszen a kabalát, Stryker kutyát maguk a szurkolók választották ki, s a folyamatba való bevonásuk kiváló húzásnak bizonyult. Na és emlékeztek még az 1998-as franciaországi Footixre, vagy a 2002-es dél-koreai és japán világbajnokság Ato, Kaz és Nik triójára?

2006-ban Németországban Goleo volt az, aki végigvezetett minket a tornán, a 2010-es dél-afrikai vébén pedig a legendás leopárd, Zakumi. A brazil Fuleco 2014-ben nagyon eredeti megoldásnak bizonyult, ahogy a 2018-as oroszországi világbajnokságon Zabivaka is nagy népszerűségnek örvendett. Idén Katarban pedig La’eeb teszi élvezetesebbé a tornát, s bár elsőre úgy néz ki, mint egy szellem, a figurát a keffiyeh nevű ruhadarab, az arab férfiak hagyományos fejfedője ihlette.

📽️ VIDEO: La’eeb bemutatkozik

Általánosságban elmondható, hogy a kabalák létrehozásánál az eredetiségnek nincsenek határai. Bár a kabala bárki vagy bármi lehet, fontos, hogy a szervezők még időben és részletesen bemutassák, s egyben elmagyarázzák az embereknek, hogy az adott kabala mit szimbolizál. Ezáltal az emberek új és érdekes dolgokat is megtudhatnak a rendező ország(ok)ról.