2022 legjobban várt focimeccsei

Olvasási idő: 3 perc

Az Afrika-kupa után jön a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakasza és döntője, de idén a megszokottaktól eltérően decemberben is lesz egy válogatott torna, méghozzá a foci-világbajnokság!

Afrika-kupa

Az idei év egyik legérdekesebb futballtornája még januárban indult útnak. Ma pedig már ismerjük is a 33. Afrika-kupa győztesét, Szenegál büntetőpárbajban Egyiptomot győzte le a fináléban.

Az eseményt, hasonlóan a 2020-as Európa-bajnoksághoz, egy évvel elhalasztották és a 2021-es év első hónapja helyett idén rendezték meg. Az kijelenthető, hogy nem az Afrika-kupa hozza a legszínvonalasabb játékot és a legjobb szervezést, de az amatőr megoldások kicsit visszahozzák a korabeli focit.

Itt történhetett meg, hogy a Kamerunban rendezett tornán a Burkina Faso–Tunézia sajtótájékoztató előtt egy férfi összecsomagolta a mikrofonokat és a vezetékeket. Tette ezt úgy, hogy a tunéziai szövetségi kapitány már ott ült az asztalnál és az újságírók is végignézték az esetet. Később kiderült, hogy a szervezők tőle vették bérbe a technikai eszközöket, de nem fizették ki őt, ezért döntött úgy, hogy látványos akciójával próbál nyomást gyakorolni a fizetéséért.

Ennél is nagyobb visszhangot váltott ki a Mali–Tunézia meccs, ahol a bíró előbb a 85. majd a 89. percben kétszer is idő előtt vetett véget a mérkőzésnek. A második incidens után a ferencvárosi Aissa Laidounit is soraiban tudó tunéziai válogatott már nem ment vissza a pályára, hogy egy másik játékvezetővel befejezzék a találkozót.

A világ legjobb csapatai azonban több sztárjukat nélkülözni voltak kénytelenek. A Liverpoolból Sadio Mané és Mohamed Salah, a Chelseaből a kapus Edouard Mendy, a Napoliból Kalidou Koulibaly, az Arsenalból pedig Mohamed Elneny is ott volt a döntős válogatottakban.

Ha szeretnéd őket klubjukban is megnézni, nincs más teendő, mind lefoglalni egy utunkat a Premier League, a Seria A, a Bajnokok Ligája vagy az Európa-liga mérkőzéseire.

Bajnokok Ligája döntő

Címvédő: Chelsea
Helyszín: Szentpétervár – Kresztovszkij Stadion
Időpont: 2022. május 28. 21.00

A BL-ben az egyenes kieséses szakasz február 15-én veszi kezdetét a nyolcaddöntőkkel. Április közepén negyeddöntőket, a hónap végén már elődöntőket rendeznek, a fináléra pedig május végéig kell várnunk.

A szentpétervári döntőt a 2017-ben átadott Kresztovszkij Stadionban rendezik. A 64 ezres arénában játszottak már a 2017-es Konföderációs kupán, majd egy évvel később a világbajnokságon is.

A 2018-as vb-n szerzett itt gólt többet között Neymar, Coutinho, Messi és Hazard is.

Az idei sorozatban már pályára lépett itt a címvédő Chelsea is. A magyar másodedzővel, Lőw Zsolttal felálló londoniak 3:3-as döntetlent játszottak a Zenittel a H-csoport utolsó fordulójában.

Utazna velünk Bajnokok Ligája-meccsre? Kattintson ide és böngésszen ajánlataink között!

Világbajnokság

Címvédő: Frnaciaország
Helyszín: Katar
Időpont: 2022. november 21 – 2022. december 18.

A katari rendezés alaposan felborítja a futball versenynaptárát. Mivel a világbajnokságokon megszokott nyári időpontban 50 fok feletti a hőmérséklet a Perzsa-öbölben, a FIFA úgy döntött, hogy karácsony előtt néhány nappal derül ki, melyik válogatott viheti haza a 18 karátos arannyal bevont trófeát.

A hétszeres Aranylabdás Lionel Messi ötödik vb-jére készülhet, ami eddig csupán három játékosnak sikerült. A német Lothar Matthäus 1982 és 1998, a két mexikói Antonio Carbajal és Rafael Márquez 1950 és 1966, valamint 2002 és 2018 között vett részt a foci-világbajnokságokon.

A legtöbb lejátszott vb-meccs rekordját Matthäus tartja 25-tel, míg Messi jelenleg 19-nél jár, így az elődöntőbe jutással beállíthatná, egy döntős szerepléssel pedig meg is előzhetné a magyar válogatott egykori szövetségi kapitányát.

Az már biztos, hogy a legutóbbi két Eb-győztese közül egy nem lesz ott Katarban. A pótselejtezők fináléjában ugyanis összecsaphat a 2016-os győztes Portugália és a 2021-es legjobb Olaszország. Előbbinek a törököket, utóbbinak Észak-Macedóniát kell legyőzni, hogy megküzdhessen a kijutásért.

Velünk a világbajnokságra is kijuthat!